Handbal feminin, Liga Naţională: Victorie de senzaţie în derby-ul Olteniei


• HCM Râmnicu Vâlcea – SCM Craiova 27-26 (12-13)
• golul victoriei echipei noastre a fost marcat de Clara Vădineanu, în ultima secundă de joc, din lovitură liberă
Marţi după-amiaza, în Sala Sporturilor „Traian”, Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea a primit vizita echipei craiovene SCM. Întâlnirea care a adus faţă-n faţă echipele din Oltenia a contat pentru etapa a XVI-a a Ligii Naţionale de handbal feminin. Aşa cum antrenorul echipei noastre, Dumitru Muşi, anticipa cu câteva zile înaintea meciului, partida ce poate fi considerată derby-ul regiunii în acest sport a fost una intens disputată, cu mult angajament în ambele tabere. Jucătoarele din Bănie, pregătite de antrenorul Aurelian Roşca, au venit la Vâlcea cu gânduri mari, dornice că obţină cele trei puncte necesare pentru consolidarea poziţiei a patra în ierarhie. De partea cealaltă, HCM Râmnicu Vâlcea îşi dorea un succes pentru a face pasul către „zona” locurilor de play-off.

Craiova a dominat prima parte

Primele minute ale întâlnirii au adus echipa noastră în avantaj, Clara Vădineanu şi Carmina Bădiţă punctând foarte repede. Craiova şi-a „încălzit” apoi motoarele, iar în minutul 4 trecuse deja în avantaj (scor 2-3). Aceleaşi Vădineanu şi Bădiţă au punctat ulterior, făcând ca HCM să revină la conducerea ostilităţilor în minutul 7 (scor 4-3). După acest start furibund, echipa noastră nu s-a mai regăsit, iar gruparea din Craiova a preluat iniţiativa. Jucătoarele din Bănie au trecut repede la cârma partidei, ele punctând succesiv de mai multe ori. Dacă în minutul 10, Craiova avea avantaj minim (scor 5-6), s-a ajuns ca, în minutul 17, acesta să crească la patru goluri (scor 6-10). În acel moment, antrenorul Dumitru Muşi a solicitat timp de odihnă, iar sfaturile oferite de către experimentatul tehnician au ajutat mult jucătoarele. Janina Luca şi Carmina Bădiţă au reaprins speranţele celor aproximativ 500 de spectatori prezenţi în tribunele Sălii Sporturilor, reuşitele lor apropiind HC Municipal la numai două „lungimi” de SCM. Totuşi, au mai urmat câteva momente confuze pentru echipa noastră, speculate de către doljence. SCM a punctat prin Apipie, Cioaric şi Eidem, refăcând diferenţa de patru goluri în minutul 26 (scor 9-13). Finalul partidei a fost entuziasmant, elevele antrenorilor Muşi şi Duca punctând de trei ori fără să primească gol. Cu Clara Vădineanu în mare formă, suplinită de experimentata Roxana Cherăscu în mare formă, HCM s-a apropiat la un gol diferenţă, scorul consemnat la pauza întâlnirii fiind 13-12 în favoarea trupei din Craiova.

Cu multă muncă şi puţin noroc, Vâlcea a triumfat la final

Partea secundă a debutat sub semnul echilibrului, cele două echipe mergând „cap la cap” vreme de mai multe minute. Dubla Carminei Bădiţă a adus din nou egalitatea pe tabela de marcaj (scor 14-14, minutul 33), balanţa menţinându-se echilibrată şi în următoarele două minute (scor 16-16). Craiova a reuşit să puncteze foarte repede, prin Cioaric şi Tănăsie, rupând echilibrul. Neobosita Clara Vădineanu a fost din însă din nou la datorie! Cu trei goluri izbutite într-un interval scurt de timp, „ghiulelele” sale debusolând-o pe portăriţa Ionica Munteanu, fosta jucătoare a Oltchimului şi-a readus echipa în joc (scor 19-19, minutul 39). Muştruluite zdravăn de antrenorul Aurelian Roşca, jucătoarele din Bănie şi-au reluat ofensiva şi, preţ de zece minute, au reuşit din nou să se menţină nestingherite în avantaj, tabela indicând 21-23 în minutul 49.
Ultimele zece minute au fost însă de vis pentru echipa noastră. Spre deosebire de multe partide în care vâlcencele au pierdut tocmai în momentele de final toată agoniseala din timpul jocului, de această dată „roata” s-a mai întors şi în favoarea grupării municipale. Junioara Florentina Craiu, autoare a unui gol foarte frumos, rusoaica Daria Ilina şi „dubla” foarte sigură a Janinei Luca de la 7 metri au schimbat datele întâlnirii, tabela de marcaj indicând 25-25 în minutul 56! Întâlnirea era aşadar relansată, oricare dintre cele două echipe putând să îşi treacă în cont victoria. Momentele de final au fost de-a dreptul entuziasmante. În minutul 58, Clara Vădineanu a scăpat singură spre poarta craiovencelor, a învins-o pe experimentata Ionica Munteanu şi a adus Vâlcea în avantaj la capătul unei super faze (scor 26-25). Peste nici 60 de secunde, Zamfirescu de la oaspete a profitat de o breşă în defensiva noastră şi a restabilit egalitatea. Ultimul atac a aparţinut echipei noastre! Fetele lui Muşi au fost blocate rând pe rând de defensiva craiovencelor, zecile de secunde din minutul final scurgându-se repede. Deşi partida se îndrepta către un rezultat de egalitate, cei doi arbitri au oferit în ultima secundă o lovitură liberă în favoarea trupei râmnicene. Clara Vădineanu, MVP-ul echipei noastre, a fost desemnată să execute această fază fixă. De la nouă-zece metri, cu toate adversarele în faţă, Clara a speculat săritura neinspirată a Irinei Lazarin şi a trimis mingea spre vinclul porţii oaspetelor. „Ghiuleaua” expediată şi-a atins ţinta, balonul scuturând plasa porţii adverse, iar Clara Vădineanu a devenit eroina echipei noastre, a sutelor de spectatori prezenţi în Sala Sporturilor, dar şi a miilor de vâlceni care iubesc handbalul! Astfel, la capătul unui meci în care au trudit foarte mult, vâlcencele au obţinut ceea ce au meritat. Partida s-a încheiat cu victoria trupei noastre, scor 27-26, HCM câştigând trei puncte extrem de preţioase, care ajută gruparea sprijinită de Primăria Râmnicului să avanseze o poziţie în ierarhia Ligii Naţionale. În acest joc, unul ce va rămâne drept reper pentru echipa râmniceană, cele mai importante marcatoare ale HC Municipal au fost: Clara Vădineanu 10 goluri, Carmina Bădiță 5 goluri și Janina Luca, Roxana Cherăscu, Andreea Adespii, fiecare cu câte trei goluri.
Înfrângerea suferită la Vâlcea nu a picat tocmai bine antrenorului de la SCM Craiova, Aurelian Roşca. Fostul tehnician al Oltchimului şi al Colegiului Energetic le-a reproşat celor doi arbitri, la finalul jocului, că au dictat prea multe eliminări pentru jucătoarele sale, dar şi lejeritatea cu care au acordat lovitura liberă din care Clara Vădineanu a marcat golul victoriei.

Revenim pe loc de play-off

În acest moment, cu 20 de puncte la activ, HC Municipal ocupă poziţia a opta în clasament, ultima care asigură calificarea în play-off. În următoarea etapă, programată la finalul acestei săptămâni, echipa noastră se va reîntâlni cu formaţia pe care a eliminat-o în optimile Cupei României, CSM Ploieşti. Partida se va disputa pe terenul grupării prahovene, luni, 2 februarie, cu începere de la ora 18.30, urmând să fie de asemenea televizată.