Guvernul a adoptat Legea Prevenției


Zilele trecute, proiectul Legii Prevenției a fost adoptat de Guvern. El va fi trimis spre dezbatere și aprobare Parlamentului. Conform informațiilor oferite de către reprezentanții Executivului prin intermediul unui comunicat de presă, crearea legislației necesare pentru educarea și informarea operatorilor economici și identificarea zonei de rezona­bi­litate în actul de control sunt cei doi piloni ai proiectului de act normativ.
„Adoptarea Legii Prevenției este un prim pas în emanciparea ac­tului de control, urmând ca al doilea pas să fie conformarea voluntară, participativă a mediului de business, care va îmbunătăți gradul de colectare la bugetul de stat. Proiectul va intra în procedură parla­men­tară de urgență și sperăm să ajungă cât mai repede pe masa Admi­nistrației Prezidențiale pentru promulgare”, a declarat ministrul Alexan­dru Petrescu.
Cele 267 de contravenții ce vor fi supuse mecanismului prevenției sunt fapte care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenții sunt din domeniile fiscal, legislația muncii, agricultură, turism, ape și păduri, protecția mediului, comunicații, educație, protecția consumatorului, administrației locale, afacerilor interne.
„Amintim faptul că, prin acest act normativ, operatorii economici vor avea posibilitatea să remedieze o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni de zile. Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de legislația aflată acum în vigoare, în urma actului de control se dă doar un avertisment, fără aplicarea sancțiunii prevăzută de lege pentru contravenția înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, în urma unui nou control, fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancționarea pentru neconformare. (…) Totodată, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiază de prevenție o singură dată pentru oricare dintre contravenții, în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului. Legea prevenției reprezintă o etapă în strategia de îmbunătățire a relației statului cu mediul de afaceri”, se arată în încheierea comunicatului de presă la care am făcut referire.