FOTO: 141 de ani de învățământ militar de geniu


Joi, 7 aprilie 2022, la sediul Centrului de Perfecționare Geniu și EOD „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, s-a desfășurat ceremonia militară și religioasă dedicată aniversării celor 141 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ militar de geniu, sub denumirea de Şcoala de Artilerie şi Geniu. De-a lungul timpului, școala și-a desfășurat activitatea în diferite garnizoane din țară (București, Iași, Huși, Sibiu), iar din toamna anului 1976, funcționează în garnizoana Râmnicu Vâlcea.
Centrul de Perfecționare Geniu și EOD „Panait Donici” are un rol clar, bine determinat și foarte important, acela de a pregăti militari pentru toate categoriile de forțe ale armatei, în arma geniu, specialitatea EOD, domeniile C-IED și canin. În ultimii ani, oferta educațională a fost diversificată, fiind organizate cursuri de specializare și perfecționare cu participarea personalului din întreg Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, precum și militari din țările partenere NATO.
Datorită înzestrării și nivelului de pregătire a personalului centrului, misiunile primite au devenit mai complexe și numeroase, de la amenajarea genistică a cazărmilor militare din diferite garnizoane, la instruirea detașamentelor prin echipe mobile, executarea misiunilor de escortă (pază și însoțire) a unor convoaie militare, sprijinul EOD unităților militare din aria de responsabilitate, dar și activitățile desfășurate pentru combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2.
La sfârșitul ceremoniei, comandantul centrului, locotenentul-colonel Marius Gâju, a mulțumit întregului personal pentru profesionalismul de care a dat dovadă pe timpul executării misiunilor încredințate, iar colegilor instructor le-a transmis putere de muncă pentru a menține instituția în elita învățământului militar românesc.
• Material realizat cu sprijinul Centrului de Perfecționare Geniu și EOD „Panait Donici”