Expoziție de icoane la praznicul Sfântului Ierarh Alexandru


Fundația HAR („Habitat și Artă în România”), în parteneriat cu Filiala Uniunii Artiștilor Plastici Vâlcea și cu Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” organizează cea de-a treia ediție a expoziției de icoane realizate de membrii Școlii de la Vlădești. Evenimentul va avea loc cu ocazia praznicului Sfântului Ierarh Alexandru, ocrotitorul bisericii de lemn – monument istoric de la Mrenești-Crețeni, aflată în prezent la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni. Această biserică a fost relocată și restaurată de către Fundația HAR în anul 2002, prin truda și dăruirea sculptorului Alexandru Nancu.
Membrii Școlii de la Vlădești sunt iconari și pictori bisericești profesioniști care trăiesc și activează în județul Vâlcea. Școala de la Vlădești s-a înființat în 2018, la inițiativa pictorului Gheorghe Dican, președinte al Filialei UAP Vâlcea și vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, în cadrul Atelierului de Creație „Alexandru Nancu”, de la Vlădești-Vâlcea.
Anul acesta Școala de la Vlădești pune bazele unui parteneriat cultural cu Asociația „Aristotelis” din Kozani – Grecia. Trei artiste iconar, membre ale acestei asociații expun alături de iconarii vâlceni, în cadrul celei de treia ediții a expoziției.
Expoziția de icoane a Școlii de la Vlădești va fi găzduită în incinta școlii de secol XIX, aflată în incinta și patrimoniul Muzeului Satului Vâlcean, iar vernisajul va avea loc duminică, 30 august 2020, ora 14.00.
Curatorii expoziției la care am făcut referire în rândurile de mai sus sunt Luiza Barcan și Gheorghe Dican.
Sursă text: Luiza BARCAN
Sursă foto: https://www.accentmedia.ro/