Doi veterani de război vâlceni, LA PRAGUL SUTEI DE ANI


Zilele trecute, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sucursala Vâlcea i-a omagiat pe doi dintre veteranii de război ajunși la pragul centenarului. Astfel, lt. col. (rtr.) Ivan Ion a primit o diplomă aniversară și un pachet cu produse alimentare la locuința sa din comuna Tetoiu.
„Este de-a dreptul remarcabil cum oameni trecuți prin ororile războiului au reușit să ducă, după terminarea acestuia, o viață normală, împlinită și să atingă vârste atât de înaintate. Veteranul nostru se remarcă printr-o atitudine jovială, pozitivă, optimistă, cu un simț al umorului foarte dezvoltat și care, în pofida vârstei foarte înaintate, se menține foarte activ în îndeplinirea sarcinilor din gospodăria proprie. Nu este deloc întâmplător faptul că, aproape întotdeauna unde găsim un veteran aflat la vârsta aceasta, aflăm și o familie iubitoare, care manifestă toată grija și preocuparea pentru ca acesta să nu ducă lipsă de nimic. La fel de remarcabilă este acuratețea cu care veteranul nostru evocă date și experiențe din timpul războiului. Își amintește până și numele și localitatea de origine ale camarazilor alături de care a luptat, numele celor care au pierit în lupte și al celor care au supraviețuit războiului. O concluzie generală extrage veteranul nostru din toată experiența sa de viață, din timpul războiului și după acesta, pe care o declară cu toată tăria și convingerea: «Există Dumnezeu!». Dumnezeul a cărui mână a simțit-o permanent asupra sa în timpul luptelor și după război când, prin îndurarea cu credință și răbdare a nedreptăților, primea ulterior răsplată mai mare decât prejudiciul suportat. Este întotdeauna o deosebită încântare și onoare să cunoști astfel de români care ne reamintesc cât de valoros este acest popor din punct de vedere spiritual și cât de puternice sunt valorile celor care, prin sacrificiul lor, au conservat existența unei națiuni pe aceste meleaguri. La împlinirea vârstei de 100 ani îi dorim veteranului nostru multă sănătate și mulți ani înainte!”, anunță maiorul Gabriel Slabu pe pagina AMVVD Vâlcea.

Veteran centenar și la Roești

Duminică, 16 mai 2021, lt. rtr. Drăgulescu Constantin, veteran de război din comuna Roești a împlinit de asemenea 100 ani, prilej cu care a fost vizitat, felicitat și cadorisit de către AMVVD Vâlcea.
„I-am oferit din partea AMVVD Sucursala Vâlcea o diplomă aniversară și un coș de produse alimentare. Încercăm să aducem un strop de bucurie și recunoștință în viața unor oameni de o valoare inestimabilă care, după toate sacrificiile făcute și greutățile îndurate în timpul războiului, au trebuit să clădească o țară de care noi, urmașii lor, să ne putem bucura. Un astfel de om este și scumpul nostru veteran care, pretutindeni pe unde a trecut, și-a făcut datoria în mod exemplar, lăsând în urma sa dovezi demne de admirat. A contribuit, astfel, în mod semnificativ la construirea unor edificii importante din comuna în care locuiește și în multe alte orașe unde și-a desfășurat activitatea profesională. Este și în prezent o persoană implicată și activă, iar dacă picioarele sale nu ar purta povara atâtor ani de trudă, ar munci și acum, datorită inimii sale mari și generoase, cot la cot cu tinerii. Nici o formă de recunoștință umană nu este pe măsura unor astfel de personalități. Putem însă, să fim conștienți de valoarea acestor contemporani ai noștri care au scris istoria poporului român de care suntem mândri în timp ce ei trăiesc, în continuare, în modestie și demnitate. Îi dorim veteranului nostru de război viață îndelungată și multă sănătate!”, adaugă maiorul Slabu.