Dezastrul provocat de «Irma de Banat» a pus autoritățile pe jar


• oficialitățile centrale promit o aplicație pentru avertizarea populației în situații de risc major
Opt morți, 137 de răniți și pagube materiale inestimabile! Acesta este bilanțul dezastrului provocat de furtuna care s-a abătut, în după-amiaza zilei de duminică, asupra părții de vest a țării noastre. Au fost grav afectate județele Timiș și Arad, însă nu au scăpat neatinse nici localități întregi din Cluj, Caraș, Hunedoara, Alba sau Bihor.
Conștientizând pericolul care îi paște pe români cu atâtea schimbări climatice și dezastre naturale tot mai puternice, premierul Mihai Tudose a cerut implementarea unui sistem integrat de avertizare a populației în timp real, atunci când se apropie o astfel de situație de mare risc. Aplicația promisă de autoritățile centrale se numește „Sistem Alert” și urmează a fi dezvoltată în parteneriat cu operatorii de telefonie mobilă.
„Sistem Alert va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc”, anunță reprezentanții Guvernului prin intermediul unui comunicat de presă.