Deputatul Buican insistă pentru drum expres între Râmnicu Vâlcea și autostrada Sibiu-Pitești


Prin intermediul procedurii parlamentare a interpelării, deputatul Cristian Buican solicită Ministrului Transporturilor urgentarea procedurii privind realizarea documentației necesare pentru realizarea unei legături rutiere la nivel de drum expres între municipiul Râmnicu-Vâlcea și autostrada Sibiu-Pitești. În primăvara anului 2018, prin intermediul unui răspuns la una din multiplele interpelări ale parlamentarului Buican, Ministerul Transporturilor spunea că „CNAIR S.A. are în pregătire documentația pentru demararea procedurii de achiziție publică pentru obiectivul Elaborare Expertiză Tehnică, studiu de Fezabilitate și P.A.C «Drum de legătură autostrada Sibiu-Pitești (Tigveni) și Municipiul Râmnicu-Vâlcea, obiectiv care este asimilat Secțiunii 6 al autostrăzii Sibiu-Pitești»”. De peste un an de zile, reprezentanții Ministerului Transporturilor bat pasul pe loc privind această importantă investiție pentru municipiul Râmnicu-Vâlcea și chiar pentru întreg județul Vâlcea.

Deputatul Cristian Buican a mai solicitat domnului Răzvan Cuc lămuriri și cu privire la discrepanțele dintre declarațiile publice ale reprezentanților Ministerului Transporturilor sau ai CNAIR S.A și documentele oficiale. Astfel, în timp ce responsabilii guvernamentali afirmă public că secțiunile 1, 4 și 5 ale autostrăzii Sibiu-Pitești au termen de finalizare 2024, comunicatul oficial al CNAIR S.A din data de 17.04.2019, intitulat ”Pregătirea proiectului de Autostradă Sibiu-Pitești și construcția secțiunilor 1, 4 și 5” (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/preg%C4%83tirea-proiectului-de-autostrad%C4%83-sibiu-pite%C8%99ti-%C8%99i) menționează că durata proiectului construcției celor trei secțiuni menționate ce însumează 54,36 km de autostradă este de 104 luni, adică 8 ani și jumătate, ceea ce însemnă anul 2027, cel mai devreme.

„Cei de la PSD continuă să bată pasul pe loc cu autostrada Sibiu-Pitești. Tronsonul de autostrada Sibiu-Piteşti ar trebui să reprezinte prioritatea absolută în materie de construcţie de autostrăzi din România, atât prin prisma documentelor programatice adoptate de ţara noastră în domeniul rutier (Master Planul General de Transport), cât şi datorită oportunităţilor de finanţare pentru acest proiect din partea Uniunii Europene. Din păcate, în ciuda tuturor acestor argumente, responsabilii guvernamentali tratează acest tronson de autostradă la capitolul „şi altele” şi demonstrează o adevărată lipsă de profesionalism. Vă dau doar câteva exemple: au uitat de secțiunea 6, legătura dintre municipiul Râmnicu-Vâlcea și autostrada Sibiu-Pitești, ceea ce reprezintă condamnarea județului Vâlcea la sărăcie. De asemenea, mint cu nerușinare cu privire la finalizarea în 2024 a acestei autostrăzi. Printr-un comunicat oficial al CNAIR, recunosc negru pe alb că secțiunile 1,4 și 5 se vor finaliza, cel mai devreme în 2027. De secțiunile 2, 3 și 6, care nici până acum nu au studiile făcute, nu spun nimic. Cu PSD la Guvernare, nici până în 2030 nu vom circula pe această autostradă, vă spun încă de pe acum”, a declarat președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican.