Conferinţa „Vocaţia şi chipurile magiei în teatrul lui Silviu Purcărete”


• prezentat la Teatrul Anton Pann de către criticul de teatru Ion Parhon, joi 2 octombrie, ora 18.00

Teatrul_Anton_Pann1Un film din arhiva Televiziunii Române care nu a putut fi dat pe post, poate fi vizionat acum la Teatrul Anton Pann din Rm Vâlcea. Joi 2 octombrie, de la orele 18.00 criticul de teatru Ion Parhon va ţine o conferinţă cu titlul “ Vocaţia şi chipurile magiei în teatrul lui Silviu Purcărete” cu exemplificări filmate din creaţia marelui artist.

Criticul de teatru Ion Parhon sărbătorit la cei 70 de ani.
Cu siguranţă cei care vor fi prezenţi joi vor afla mai multe amănunte privind acest film si bineinteles câte ceva din imensa activitate a criticului de teatru Ion Parhon care va fi sarbătorit în oraşul său natal, Rm Vâlcea, la împlinirea vârstei de 70 de ani. Suntem convinşi că cei care vor spune câte ceva despre activitatea lui Ion Parhon, dramaturgul Doru Moţoc şi regizorul Adrian Roman, vor contura personalitatea acestui om care şi-a dedicat timp pentru a scrie cărti, pentru a vedea mii de spectacole de teatru, o personalitate complexă şi completă. Am să vă ofer, spre o mai bună cunoaştere, un fragment din revista de cultură „Familia” în care Dumitru Chirilă face o scurtă prezentare a volumului care a apărut în 2004, Pragul iubirii, subintitulat jurnal de spectator, jurnal de trăitor .
“Într-adevăr, aproape tot ce scrie Ion Parhon – fie că e vorba de spectacole de teatru, de întâmplări de tot felul, de oameni apropiaţi care i-au reţinut atenţia în varii situaţii – este mărturisire de iubire. Scrie cu peniţa înmuiată în bunătate, în blâneţe, în înţelegere. Chiar şi din spectacolele analizate le reţine mai ales pe cele care i-au plăcut, pe cele care i-au adus bucurie estetică repede convertită în bucurie sufletească, iar dacă, totuşi, se vede obligat să facă şi delimitări, să-şi exprime dezacorduri, o face cu extremă delicateţe, cu grija de a nu jigni, de a nu lovi mai mult decât e cazul acolo unde nu se cuvine. Jucându-ne un pic cu subtitlul cărţii, am putea spune că Ion Parhon este trăitor de spectacole şi spectator al trăirilor. [ … ]
Întrepătrunderea viaţă-artă face din Pragul iubirii un veritabil roman autobiografic, un roman al, înţelegerii fenomenului artistic în legătură subtilă cu experienţa de viaţă acumulată. De la adolescentul anilor ‘50, fascinat de marile spectacole făcute la Craiova de faimoasa generaţie de aur girată de Vlad Mugur, cuprinzându-i pe George Cozorici, Constantin Rauţchi, Silvia Popovici, Sanda Toma, Amza Pellea şi ceilalţi, cei care au realizat atunci un de neuitat Hamlet, şi până la cronicarul experimentat de azi, drumul a fost lung, presărat cu sute de spectacole, dintre care unele antologice, cu întâlniri decisive cu străluciţi regizori care au însemnat mult în evoluţia teatrului românesc, cu actori excelenţi. unii de generaţie vârstnică ştiuţi doar din fotoliul de spectator, cu alţii, congeneri, având legături de amiciţie consumate în dese dialoguri, în libaţiuni prelungite, în concedii comune (cele de la mare, mai ales, sunt relatate cu lux de amănunte anecdotice).”

Credem noi că cele câteva rânduri despre criticul Ion Parhon, cel pe care îl vom aniversa, joi 2 octombrie, de la orele 18.00, v-au convins să-i fiti alături şi cu toată dragostea să-i spuneti “la mulţi ani!”. La mulţi, sănătoşi şi buni ani, maeste, vă doreşte si colectivul Teatrului Anton Pann din Rm Vâlcea.
Sărbătorirea domnului Ion Parhon continuă şi vineri 3 octombrie, când de la ora 19.00, vom participa împreună la premiera spectacolului „ Eşti un animal, Viscovitz!” de Alessandro Boffa, , traducerea Alexandra Maria Cheşcu, adaptarea scenică Tudor Lucanu.