Conducerea CNI „Matei Basarab” spune că va aplica „fără excepţie” sancţiuni pentru elevii de clasa a VIII-a care ar fi comis gesturi obscene în fața unor elevi din clasa a III-a


Prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea Colegiului Național „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea (fostul Liceu Pedagogic) a prezentat un punct de vedere referitor la incidentele desfăşurate în incinta unităţii şcolare în data de 21 septembrie 2023.
La data respectivă, în chiar cea de-a doua săptămână a primului modul de studiu din cadrul anului școlar 2023/2024, doi elevi ai ai unei clase de a VIII-a din cadrul acestui colegiu ar fi mers, în pauză, într-o clasă de a III-a din incinta aceleiași unități de învățământ preuniversitar. Acolo, elevii de gimnaziu ar fi comis gesturi obscene care imitau un act sexual în fața elevilor de școală primară. Aceste gesturi au fost filmate de către unul dintre elevii de clasa a VIII-a și distribuite în mediul on-line.

Ce spune conducerea unității școlare despre acest incident?

„Am luat act de sesizările părinţilor de la clasa a III-a, înregistrate la Secretariat, cu privire la suspiciunile acestora privind săvârşirea unor acte de violenţă. Mai exact, doi elevi dintr-o clasă de a VIII-a s-ar fi deplasat, în timpul unei pauze, într-o clasă de a III-a, unde, în prezenţa elevilor, ar fi avut loc gesturi obscene care imitau un act sexual, filmate de unul dintre elevii clasei a VIII-a. Am anunţat, imediat, IPJ Vâlcea – Biroul Siguranţă Şcolară. Conform Ordinului ME nr. 6235, publicat în M.O. din 22 septembrie 2023, am desemnat managerul de caz din şcoală, am convocat Comisia de prevenire a violenţei şcolare, urmând paşii procedurali specificaţi în ordin. Am solicitat DGASPC Vâlcea, în data de 25 septembrie 2023, desemnarea managerului de caz din partea instituţiei, conform ordinului mai sus menţionat. Până în prezent, DGASPC Vâlcea nu a răspuns solicitării noastre. IPJ Vâlcea a demarat propria anchetă cu privire la sesizărilor părinţilor, aceasta fiind în curs de desfăşurare. Subliniem faptul că, după finalizarea etapelor de cercetare şi analiză a faptelor reclamate în sesizări şi urmând paşii procedurali din legislaţia actuală, se vor aplica, fără excepţie, sancţiunile prevăzute în regulamentele şcolare elevilor găşiţi vinovaţi. Vom reveni cu precizări la finalul raportului”, ne-au anunțat reprezentanții conducerii Colegiului Național „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea.