Chiriarhul Râmnicului inițiază pelerinajul creștin-ortodox DRUMUL MĂNĂSTIRILOR
Dezvoltarea Municipiului Rm. Vâlcea, al cărui ocrotitor spiritual este Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, se află strâns legată și de Arhiepiscopia Râmnicului, de lucrarea cultural-duhovnicească a ÎPS Părinte Varsanufie, care păstorește de peste trei ani această sfântă eparhie. Acordarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea, prin hotărârea Consiliului Local din septembrie 2016, constituie, fără doar și poate, un act de recunoaștere a contribuției sale substanțiale la dezvoltarea vocației Râmnicului de a fi un centru spiritual și cultural românesc de prestigiu, cum se subliniază în elogiul (Laudațio) rostit în fața publicului în momentul înmânării înaltei distincții. Mulțumind pentru onoarea care i s-a făcut, Chiriarhul Râmnicului a ținut să reafirme faptul că orașul nostru „n-ar fi ajuns la strălucirea pe care o are astăzi dacă Episcopia nu ar fi funcționat aici de câteva secole, subliniind aportul ierarhilor care au păstorit Eparhia Râmnicului, începând cu anul 1503, când a fost înființată de Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului”.
După această introducere, mă voi opri la una dintre cele mai importante lucrări de pe agenda Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, aflată în stadiu de proiect. Până să treacă la înfăptuire, a organizat o dezbatere într-un grup de câteva familii din apropierea sa și a bisericii, hotărâte să-și asume misiunea, dezinteresată, de popularizare și sprijin. Nici nu se putea ca Vlădica al Râmnicului să nu aibă în jurul său și niște ucenici – eu i-am numit așa, nu știu dacă va fi pe plac termenul – care să-l urmeze în demersurile sale, lucrând, cu iubire față de credincioși, să dea viață unor opere (lucrări) esențiale. Pentru înfăptuirea lucrării arhierești, sub denumirea DRUMUL MĂNĂSTIRILOR, se va face apel la tineri din Vâlcea și din toată țara – la sute de tineri – pentru a participa, anual, la un pelerinaj al Rugăciunii, sub ocrotirea Sfinților Martiri Brâncoveni. Pelerinajul, conceput să dureze aproximativ trei-patru săptămâni, cu popasuri mai scurte sau mai lungi, va parcurge un drum prin care să se ajungă la toate mănăstirile și schiturile din județul Vâlcea. Locul de adunare al pelerinilor va fi la reședința Arhiepiscopiei Râmnicului, Catedrala Arhiepiscopală Sf. Nicolae. De aici, pelerinii vor străbate Valea Oltului, Țara Loviștei, zona Subcarpatică, ultimul popas fiind la Mănăstirea Hurezi, cea mai de seamă ctitorie a voievodului martir Constantin Brâncoveanu.
Pelerinajul tinerilor, însoțiți spiritual de Dumnezeu, se va întruchipa într-un memorial-vizual al locurilor unde vor simți iubirea și lucrarea minunată a Mântuitorului și Maicii Sale Precista pentru oameni și prin oameni. Pe acest drum al Rugăciunii, tinerii pelerini vor putea venera icoane făcătoare de minuni și vor atinge moaștele unor sfinți prin care se vădește prezența sfințitoare a lui Dumnezeu. Pentru ca, astfel, pelerinii să-și intensifice credința și iubirea pentru Dumnezeu.
Pelerinajul religios reprezintă o perseverență a umanității, după cum s-a precizat la întâlnirea de care aminteam mai înainte. El are semnificații spirituale multiple, profunde, presupunând o trăire intensă. Acestea fiind și motivele pentru care s-a hotărât acordarea unei atenții sporite organizării, asigurării securității fiecărui pelerin pe cărări de munte și deal, precum și asistenței sanitare etc. Va fi gândit, în amănunt, programul participării pelerinilor la Sfintele Liturghii, la Rugăciunile de obște, precum și la întâlnirile cu stareții și maicile starețe, care vor asigura, după posibilităţi, cazare şi hrană. Vor avea loc întâlniri cu primarii localităţilor străbătute, cu proprietari de hanuri şi pensiuni turistice, ai unor gospodării tradiționale țărănești receptivi de-a oferi ajutor. Amănunte cu privire la Drumului Mănăstirilor, despre alte acțiuni de anvergură cuprinse în programul Arhiepiscopiei Râmnicului – în ediții viitoare ale ziarului.
Nu pun punct final înainte de a aminti – și de această dată – că viața mi-a dăruit șansa să cunosc mai mulți episcopi, arhiepiscopi sau mitropoliți, între aceștia aflându-se și Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, ierarh a cărui personalitate se manifestă printr-un suflet plin de lumină și har divin, prin iubire și dăruire față de credincioși, având capacitatea și puterea de a ști să le facă bine și la timp pe toate; să scrie cărți respectate și să editeze reviste, să organizeze multiple evenimente culturale, să aducă atât de multe satisfacții în plan pastoral-liturgic și duhovnicesc. Dar câte n-ar mai fi de adăugat!