CELE CINCI CENTRE DE PERMANENŢĂ din județ, alternativă pentru Urgenţe


Centrele de permanenţă pot fi soluţia pentru evitarea aglomeraţiei de la unităţile de primire a urgenţelor/ camerele primiri urgențe sau de gardă din cadrul spitalelor. Centrele de permanență pot prelua cazurile mai puţin grave ale unor pacienţi care au nevoie de injecţii, perfuzii ori pansarea unor răni.
„Serviciile medicale sunt oferite de medici de familie tuturor pacienţilor, indiferent că sunt sau nu asiguraţi”, ne-a declarat directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, ec. Alin – Costinel Voiculeț.
Și pentru că nu mulți oameni cunosc suficiente informații despre cele cinci centre de permanență organizate pe raza județului Vâlcea, centre în care-și desfășoară activitatea medici de familie, am solicitat o serie de informații conducerii CAS Vâlcea.

Ce sunt centrele de permanență?

Centrele de permanentă sunt, de fapt, locuri unde medici de familie asigură continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă pentru comunităților locale arondate, în mod GRATUIT, fără asigurare sau trimitere, în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie. În cadrul lor funcționează cabinet/cabinete de medicină de familie în care se găsesc medici de familie şi asistente, serviciile gratuite acordate de aceștia fiind disponibile, zilnic, între orele 20.00 şi 8.00 dimineaţa a doua zi, și non stop, la sfârșit de săptămână și în zile de sărbătorile legale.

Care este scopul acestor centre de permanenţă?

Aceste centre au rolul de a ușura sarcinile serviciului 112, dar și ale spitalelor. Consultaţiile şi tratamentele în centre sunt gratuite şi se aplică oricărui cetăţean, indiferent dacă este asigurat sau nu. Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea achită gărzile profesioniştilor – medici de familie şi asistente, astfel încât să existe o prelungire a activităţii medicului de familie şi în afara programului normal al acestuia de la cabinet, pentru chestiuni care nu necesită o urgenţă reală.

Care sunt serviciile medicale oferite în cadrul centrelor de permanență?

„Dacă aveți probleme de sănătate, dar nu vă încadrați pentru urgențe, aveți mereu un medic la care să mergeți, gratuit, fie că sunteți asigurat sau nu, fără a avea nevoie de bilet de trimitere. În cadrul centrelor de permanență se diagnostichează şi tratează pe moment o durere abdominală, febra, o durere în gât, diareea banală, ameţeala, furnicăturile şi multe altele. De asemenea, se poate urma tratamentul injectabil intramuscular, intravenos, sau perfuzabil din opt în opt ore, sau mai des, şi în afara orarului de cabinet al medicului tău de familie. Totul se face gratuit, chiar și dacă ai nevoie de injecții”, ne-a mai declarat directorul general al CAS Vâlcea, ec. Alin – Voiculeț.

Ce servicii medicale NU se oferă în cadrul centrelor de permanență?

Nu se eliberează documente în contract/ decontate de CAS, trimiteri colorate, reţete compensate și trimiteri la analize. De asemenea, nu se eliberează alte acte care necesită fişa medicală şi trecutul medical al pacientului. Nu se eliberează nici certificate de deces sau prenupţiale și nici adeverinţe pentru angajare, tabere sau diverse cursuri etc.
Alte activități care nu se desfășoară la aceste centre:
• nu se operează;
• nu se intubează;
• nu se tratează coma;
• nu se pune piciorul în ghips.

Finanțarea centrelor de permanență

Activitatea celor cinci centre de permanență care funcționează pe raza județului Vâlcea este integral decontată, lunar, de către Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea, potrivit dispozițiilor legale în vigoare.

Unde funcționează centrele de permanență din județul Vâlcea?

Datele de contact ale centrelor de permanență din județul Vâlcea, puse la dispoziție de către reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea sunt:
1.Râmnicu Vâlcea, telefon 0350.802.422 (adresa: Râmnicu Vâlcea, Aleea Teilor, nr.1, cartier Ostroveni). Program de funcționare: 20.00 – 08.00 în zilele lucrătoare, non-stop în weekend și în zilele declarate sărbători legale;
2.Milcoiu, telefon 0350.526.630 (adresa: comuna Milcoiu);
3.Băile Govora, telefon 0250.770.705 (adresa: Băile Govora, str. Tudor Vladimirescu, nr. 154 – clădirea fostului dispensar uman);
4.Călimănești, telefon 0250.750.382 (adresa: Călimănești, str. Calea lui Traian, nr. 299);
5.Galicea, telefon 0350.525.822 (adresa: comuna Galicea, str. Principală, nr. 3).