Cele 23 de medicamente incluse toamna trecută pe lista de compensate şi gratuite ajung într-o săptămână la pacienţi


„Cele 23 de molecule incluse toamna trecută pe lista de medicamente compensate şi gratuite nu au ajuns încă la pacienţi din cauza lipsei protocoalelor terapeutice, însă probabil într-o săptămână cel mult vor fi folosite în tratamente”, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea. „Cele 23 de medicamente ajung foarte repede la pacienţi, probabil o săptămână cel mult. Medicamentele care au intrat în toamna trecută pe listă aveau un corespondent în lista de medicamente, nu se pune problema ca un pacient cu o anume afecţiune să nu aibă tratament”, a precizat Ciurchea la o conferinţă privind noile tratamente oncologice.
Potrivit acestuia, protocoalele nu au fost gata întrucât au existat „discuţii” cu privire la forma acestora şi la eficienţă. „Condiţia în toamnă când a apărut hotărârea de guvern de modificare a listei medicamentelor cu cele 23 de molecule a fost să nu existe un impact bugetar, în sensul că acele medicamente care au intrat pe listă aveau un corespondent pe lista de medicamente. Interesul CNAS şi al sistemului în general este să folosim un medicament care are acelaşi efect, dar este mai ieftin. Fiind medicamente de generaţie nouă, efectul terapeutic este mult mai bun”, a arătat Vasile Ciurchea.
Întrebat de ce nu se prescriu alte molecule noi care au fost incluse pe lista de medicamente compensate şi gratuite, Ciurchea a explicat că există „diverse comentarii”, unele dintre acestea care susţin că este necesar ca toate protocoalele să fie publicate în acelaşi timp. Potrivit şefului CNAS, un alt comentariu „explicabil” ar fi „rezistenţa la nou”, adică medicii cunosc medicamentele existente în vechea listă “de câţiva ani buni” şi sunt obişnuiţi cu ele. „Ne trebuie o formă de protocol care să fie extrem de exactă şi extrem de eficientă, gândindu-ne la banii pe care îi are sistemul”, a adăugat Ciurchea.
Întrebat când vor fi incluse pe lista de medicamente compensate şi gratuite alte noi molecule, Ciurchea a spus că aceste lucru se va întâmpla când Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale va considera că medicamentele îndeplinesc toate condiţiile.