AUDIENȚE LA AVOCATUL POPORULUI, pe 22 februarie, în Râmnicu Vâlcea


Reprezentanții Biroului Teritorial Pitești al Avocatului Poporului (la care sunt arondate județele Argeș și Vâlcea) ne-au anunțat că va fi reluat programul de audiențe pentru anul 2023, la sediul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea (strada Carol I, nr. 26, județul Vâlcea). În decursul anului 2023 sunt programate cinci serii de audiențe, după cum urmează: 22 februarie, 26 aprilie, 17 mai, 14 iunie și 19 iulie. Audiențele se vor desfășura, de fiecare data, în intervalul orar 10.00-15.00.
Informații și înscrieri se pot obține de la sediul Centrului de Informare, situat la parterul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea (telefon 0350.424.540) sau la telefonul Biroului Teritorial Pitești al Avocatului Poporului (0248.211.101) și prin e-mail (avparges@avp.ro).

Ce trebuie să știe vâlcenii care solicită astfel de audiențe?

„Recomandăm cetățenilor care vin în audiență să se prezinte cu petiții în care să expună problemele pe care le întâmpină la autoritățile publice precum și copii ale documentelor doveditoare. Petițiile adresate instituției Avocatul Poporului trebuie să se facă în scris și să indice numele și domiciliul persoanei fizice lezate în drepturile și libertățile acesteia, drepturile și libertățile încălcate, precum și autoritatea administrativă ori funcționarul public în cauză. Petiționarul trebuie să dovedească întârzierea sau refuzul administrației publice de a soluționa legal petiția. Nu pot fi luate în considerare petițiile anonime, iar petițiile îndreptate împotriva încălcării drepturilor și libertăților persoanelor fizice prin acte sau fapte ale autorității administrației publice se adresează instituției Avocatul Poporului nu mai târziu de un an de la data la care aceste încălcări s-au produs ori de la data la care persoana în cauză a luat cunoștință de ele. Petițiile adresate instituției Avocatul Poporului sunt scutite de taxa de timbre”, au anunțat reprezentanții Biroului Teritorial Pitești al Avocatului Poporului.
Potrivit art. 1 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, republicată, „Avocatul Poporului este instituţie naţională pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului, în sensul stabilit prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nr. 48/134 din 20 decembrie 1993, prin care au fost adoptate Principiile de la Paris”.