98 de ani de la nașterea maestrului GABRIEL CHABORSCHI


Anul acesta, pe 30 august, se împlinesc 98 de ani de la nașterea maestrului Gabriel Chaborschi. S-a născut pe 30 august 1924, în Cărbunești, județul Gorj. A venit în Râmnic la finele anilor 50, de la Craiova, de unde își făcuse studiile (la Conservatorul „Cornetti”, ucenicind la școala unor dascăli renumiți, precum Constantin Baciu, Mihai Bârcă, George Petrescu, Petre Severin), își descoperise și-și exersase vocația de dirijor (începând cu corul Conservatorului, al Societății corale „Cântarea Olteniei” și continuând cu alte coruri și orchestre).
Stabilit în Râmnic, Gabriel Chaborschi și-a continuat și și-a desăvârșit (auto)formarea, desfășurând în paralel cu munca didactică o productivă practică dirijorală, la conducerea unor orchestre și coruri. Cartea sa de vizită, cu vastă experiență, l-a recomandat să ocupe, în anii 1969-1973, postul de metodist pentru activitatea muzicală în cadrul CJCP Vâlcea, post omologat ulterior de minister cu funcția de dirijor.
Dacă nu ar fost chemat mai repede la Domnul, distinsul om de cultură ar fi împlinit, acum, venerabila vârstă de 98 de ani (a trecut la cele veșnice pe 24 mai 1990).
Din anul 1995, fanfara Palatului Copiilor și Liceului de Arte din Râmnicu Vâlcea poartă numele omului de cultură, dirijorului și folcloristului Gabriel Chaborschi.
Odihnească-se în pace!