Angajatorii vâlceni, codași la respectarea securității și sănătății în muncă


Mai multe verificări ale inspectorilor muncii vâlceni au avut loc la diverse societăți din județ privind securitatea și sănătatea în muncă, iar neregulile nu au lipsit.
În perioada iunie-noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a desfășurat acțiuni de control, în domeniul securității şi sănătății în muncă, pentru prevenirea producerii accidentelor de muncă, în cadrul următoarelor campanii: „Campanie națională de control privind respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea şi informarea lucrătorilor”, „Inspecții privind verificarea măsurilor stabilite prin procesele-verbale de cercetare a evenimentelor”, „Acțiuni de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici (10-49 lucrători)”, „Campanie națională privind verificarea modului în care angajatorii previn căderile de la înălțime în șantiere temporare şi mobile”.
Au fost controlați, în cadrul primei campanii, 241 angajatori, în domeniul securității şi sănătății în muncă, la care își desfășurau activitatea 41.594 salariați. Au fost dispuse 554 de măsuri şi 554 sancțiuni contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de 33.000 lei.
În cadrul „inspecției privind verificarea măsurilor stabilite prin procesele-verbale de cercetare a evenimentelor” au fost controlați 78 angajatori, în domeniul securității şi sănătății în muncă, la care îşi desfășurau activitatea un număr de 18.167 salariați. Au fost dispuse 315 de măsuri şi 315 sancţiuni contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de 4.000 lei.
În cadrul „acțiunii de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici (10-49 lucrători)” au fost controlați 115 angajatori, în domeniul securității şi sănătății în muncă. Au fost dispuse 279 de măsuri şi 277 sancțiuni contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de 10.000 lei. În cadrul „campaniei naționale privind verificarea modului în care angajatorii previn căderilor de la înălțime în șantiere temporare şi mobile” au fost controlați 67 angajatori, în domeniul securității şi sănătății în muncă, la care își desfășurau activitatea un număr de 3.133 salariați. Au fost dispuse 265 de măsuri şi 265 sancțiuni contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de 24.000 lei.
Datele prezentate ne-au fost furnizate de către șeful ITM Vâlcea, Ion Tănăsoiu.