65 de operatori economici, în vizorul Protecției Consumatorilor
• printre abateri: lipsa prețurilor, fără cantitățile nete ale alimentelor, mozzarella nu era tocmai mozzarrella
De la începutul anului și până-n prezent, comisarii CJPC Vâlcea au efectuat acțiuni de control a modului în care se respectă prevederile legale în unitățile de alimentație publică (restaurante, unități fast-food, terase, rotiserii, braserii, cofetării etc.), școli, grădinițe, cantine, chioșcuri. Din datele furnizate de adjunctul Protecției Consumatorilor Vâlcea, comisar șef adjunct, Cristina Tătaru (foto alăturat), au fost verificați 65 de operatori economici, din care 46 au fost prinși pe picior greșit. S-au acordat 17 avertismente și 29 de amenzi în valoare de 61.200 lei.
Dintre abaterile constatate, menționăm: neînscrierea sau neevidențierea, în listele de meniu, a ingredientelor cu efect alergen pentru preparate culinare; ele4mnete de identificare – caracterizare incomplete (lipsă cantitate netă, compoziția, ingredientele alergene) pentru produsele de cofetărie – patiserie și sandwich-uri; neafișarea cantităților nete pentru diverse preparate culinare, kebab, shaorma, cafea, băuturi alcoolice și răcoritoare, neafișarea prețurilor pentru băuturi alcoolice și răcoritoare, utilizarea la preparatele culinare a produsului „specialitatea pizzerului” – brânză maturată semitare – produs alimentar cu grăsimi vegetale – denumit incorect „mozzarella”.