50 de elevi de la Pedagogic, implicați în promovarea incluziunii sociale


Pe data de 25 mai, Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” a organizat, la Centrul de Documentare al școlii (CDI), în cadrul cercului pedagogic al coordonatorilor de programe și proiecte școlare și extrașcolare din semestrul II, lansarea oficială a proiectului „GIPSI – Get Involved in Promoting Social Inclusion” (Implică-te în promovarea incluziunii sociale). Proiectul este cofinanțat (cu 800 euro) de ACES – Academy of Central European Schools – o inițiativă a Fundației ERSTE din Viena, având ca misiune susținerea parteneriatelor și cooperării dintre școli și alți actori locali în vederea dezvoltării de proiecte comunitare.
Proiectul se derulează în perioada 1 mai – 31 decembrie 2017 și are ca scop să contribuie la educația și dezvoltarea personală a 50 elevi ai CNIMB (între 15-17 ani) implicându-i în activități locale axate pe promovarea incluziunii sociale a romilor în general și, în particular, în susținerea incluziunii sociale a peste 150 copii romi din Colonie Nuci.
Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Școala Gimnazială Colonie Nuci, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” – Centrul Europe Direct și Asociația Civic Serv – o întreprindere socială cu angajați de etnie rromă.
Proiectul va demara prin organizarea, în luna iunie, a unui concurs de scenarii de teatru adresat tuturor elevilor din liceele județului Vâlcea. Participanții vor crea câte un scenariu pentru o piesă de teatru de aproximativ 15 minute, care să reflecte o nedreptate cauzată de rasism și prejudecăți în cinci contexte de viață legate de: dragoste, prietenie, muncă, timp liber și acces la servicii publice/private. Regulamentul va fi publicat on-line pe pagina CNIMB în cel mai scurt timp, iar tinerii care doresc să se implice vor completa un formular de înregistrare on-line. Un juriu format din cadre didactice, actori și reprezentanți ai fiecărui partener va desemna 5 scenarii câștigătoare. Pe baza acestora copiii de etnie rromă de la Școala Gimnazială Colonie Nuci vor construi cinci piese de teatru – coordonați de cei 50 elevi ai CNIMB implicați în proiect. Spectacolul final – cu cele 5 piese de teatru și alte momente artistice de promovare a culturii rrome va avea loc în luna decembrie, în preajma sărbătorilor de iarnă.