40 din 89 de reprezentanți ai UAT-urilor, interesați de problemele de mediu


La două din întâlnirile organizate de către conducerea Agenției Județene de Mediu Vâlcea, prin director Alin Voicescu (foto), luna trecută, au fost prezenți doar 40 de reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale din cele 89 de pe raza județului nostru. Întâlnirile au vizat readucerea în atenție a obligațiilor unităților administrativ-teritoriale privind raportarea conform Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje și a Ordinului nr. 794/2012 privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje și deșeuri de ambalaje. S-au pus și problema salubrizării localităților.
Din păcate, a fost nevoie de emiterea mai multor solicitări pentru stabilirea, respectiv cunoașterea persoanei desemnată cu atribuții în domeniul protecției mediului.
Potrivit declarației directorului APM Vâlcea, Alin Voicescu, ideea a fost aceea de îmbunătățire a colaborării pe probleme de mediu și-n vederea elaborării inventarului anual de emisii atmosferice la nivel de județ. Mai mult, inițiativa APM Vâlcea a avut în vedere și întocmirea unei baze de date privind responsabilul pe mediu din fiecare unitate administrativ teritorială, pentru a se colabora direct cu acesta.
Au trecut pragul instituției primari direct interesați de problemă, însă cei mai mulți au fost responsabilii pe mediu, dar și viceprimarii.
„Aceste întâlniri vor continua și la anul, deoarece, an de an, UAT-urile, pe lângă agenții economici, au obligația să facă aceste raportări, în vederea elaborării inventarului de emisii la nivel de județ, cât și privind gestionarea deșeurilor. Aceste date sunt procesate la nivel național și raportate Uniunii Europene”, a declarat directorul Alin Voicescu.