10 ani de SMURD la Vâlcea și locul I pe țară


Pe data de 26 septembrie, conducerea ISU Vâlcea, prin lt.col. Dan Pascaru, a marcat 10 ani de SMURD la nivel de județ, ocazie cu care a fost prezentată și echipa care a ocupat locul I pe țară la Competiția Națională de Descarcerare și Acordarea Primului Ajutor Calificat. Competiția s-a ținut la Mioveni, iar câștigătorii sunt: plt. maj. Cristian Cîrciumaru, plt. maj. Lucian Gavrilei și plt. maj. Ovidiu Ciortan, plutonier major Petria Rareș.
La a VI-a ediție a „Competiției Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat”, paramedicii SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” Vâlcea au câștigat locul I, pentru a patra oară consecutiv, la proba «Acordarea Primului Ajutor Calificat».
Despre fiecare dintre ei, eroii ce salvează zi de zi vieți sau se luptă să le țină-n viață, vom spune câteva cuvinte. Pt. adjuvant Ovidiu Ciortan și amintește cum, în urmă cu 10 ani, a participat la prima misiune, în Bunești, fiind vorba despre o agresiune. Recunoaște că a avut emoții, dar așa a căpătat experiență.
Constantin Cristian Cârciumaru a ținut să precizeze că lucrează ca paramedic din 2010, a fost încântat de munca depusă, de tot ce a învățat, fapt pentru care și-a suplimentat educația cu cursurile unei școli sanitare postliceale. Ce-l motivează să meargă mai departe? „Faptul că suntem în serviciul oamenilor. Nu pot spune că e foarte greu, altfel n-am fi avut așa rezultate”, susține Cârciumaru.
Plt. major Lucian Gavrilei lucrează pe partea de descarcerare, ce ține tot de SMURD. Coordonează intervențiile, ajută la extragerea victimelor încarcerate. Ce-l marchează în general? Incidentele în care sunt implicați copiii și prietenii, persoanele cunoscute.
Plt. major Rareș Petria este printre cei care au deschis SMURD-ul în urmă cu 10 ani, după cum însuși susține. Din 2015, a devenit scafandru, participând, de asemenea, la salvarea de vieți omenești, dar și la identificarea cadavrelor.
Anul acesta, reprezentații județului nostru vor participa la Competiția Mondială de Descarcerare și Prim-Ajutor din Africa de Sud, fiind câștigătoarea acestei probe în anul 2017. La Târgu Mureș, în anul 2017, echipa județului nostru a reprezenta țara la proba „Acordarea Primului Ajutor Calificat” unde a reușit obținerea locului 10 (locul 6 la proba cu o singură victimă și 13 la proba cu două victime).
În săptămâna 19-23 octombrie 2016, în orașele Curitiba și Parana din Brazilia, la Competiția Mondială de Descarcerare și Prim-Ajutor echipa din Vâlcea s-a situat pe locul 19 din 30.