ZIUA CULTURII NAȚIONALE, marcată la Râmnicu Vâlcea


Municipiul Râmnicu Vâlcea se va transforma într-o citadelă culturală și artistică. Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, de la ora 18.00, în sala Lahovari a Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, este programat un spectacol prilejuit de Ziua Culturii Naționale. Evenimentul intitulat „Citadele culturale” este organizat de Primăria Râmnicu Vâlcea, Filarmonica „Ion Dumitrescu” și Asociația Pro Valores. Acesta propune o întâlnire sincretică, în care se vor îmbina creații românești din muzică, poezie și artă plastică. Protagoniști vor fi actorul Adrian Titieni și membrii ansamblului „Duo Kitharsis”. Vor putea fi admirate și lucrări pline de culoare și expresivitate ale unui valoros pictor acuarelist al României – Corneliu Drăgan Târgoviște, membru al UAP Vâlcea.
În program se vor îmbina versuri ale lui Mihai EMINESCU și opusuri imaginate de Ciprian PORUMBESCU, Bela BARTOK, Sabin DRĂGOI, Carol MIKULI, Grigoraș DINICU, Dinu LIPATTI și Iosif IVANOVICI.

Despre Adrian Titieni

Actorul Adrian Titieni este profesor universitar, a fost rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București. În 1984 a jucat primul său rol în filmul „Pas în doi”. A impresionat de-a lungul anilor în peste 80 de filme, printre care „Bacalaureat” (2016), „Ilegitim” (2016), „Moartea domnului Lăzărescu” (2005) sau „Tata mută munții” (2021). Joacă pe scena teatrelor „Odeon” și Național „I.L. Caragiale” din Bucuresti. În anul 2016 a fost distins cu Premiul Bayard pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film Francofon din Namur – Belgia. La Festivalul de Film de la Chicago a primit premiul pentru cel mai bun actor. În anul 2012, a primit premiul Gopo pentru cea mai bună interpretare masculină pentru rolul din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții”.

Despre Kitharsis

Duo-ul Kitharsis este alcătuit din chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, muzicieni laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică de la Olsztyn (Polonia, 2014), dar și cu numeroase alte distincții, cum ar fi: Premiul I la Concursul „Drumul spre celebritate”, Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova, Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014) sau Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016). De-a lungul timpului, de la fondarea sa din anul 2009, ansamblul a concertat pe scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, India, alături de renumiți muzicieni și de mari orchestre naționale.

Despre Corneliu Drăgan-Târgovişte

Corneliu Drăgan-Târgovişte este un valoros pictor acuarelist al României. De-a lungul timpului, lucrările sale au fost admirate în numeroase expoziţii atât în România, cât și în Franţa, Turcia, Canada, Olanda, Belgia, Ungaria, Grecia, Japonia sau Germania. Are lucrări în colecţii particulare şi de stat din România, Israel, Franţa, Germania, Turcia, Spania, Federaţia Rusă, Statele Unite, Elveţia, Cehia, Belgia, Olanda, Brazilia, Mexic, Marea Britanie.
Din anul 2020 este membru asociat al Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Râmnicu Vâlcea. De asemenea este membru fondator al „Clubului Artiștilor Acuareliști din România”, membru asociat al National Watercolor Society, San Pedro, California – Statele Unite ale Americii și membru internaţional al Societăţi de Acuarelă din Birmingham – Marea Britanie. A obținut Premiul de Excelență al Trienalei Internaționale de Acuarelă de la Varna – Bulgaria, Premiul de Excelență al primei Expoziții Universale de Acuarelă, care a avut loc la Zhuji – China și Premiul de Excelență oferit de Societatea Internațională de Acuarelă din Mexic. Anul trecut, la Muzeul de Artă din Târgoviște, i-a fost organizată o mare expoziție pesonală intitulată „SoloShow 65 Watercolour”.
Organizatorii evenimentului sunt Primăria Râmnicu Vâlcea, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea și Asociația Pro Valores. Parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Vâlcea și Ovalsart. Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Observator Cultural, JurnalMM.ro, Agentia de carte.ro, Romania Pozitiva.ro, Curierul de Vâlcea.
Sebastian CRĂCIUN