„Vreau să formez o tânără generaţie consumatoare de cultură tradiţională!”


• în prima sa conversaţie cu presa, Sabin Lungoci îi recunoaşte din plin meritele şi sacrificiile predecesoarei sale în fruntea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea (CJCPCT) şi îşi prezintă intenţiile şi planurile pentru mandatul său de cinci ani

După cum vă informam şi în ediţiile noastre anterioare, începând cu data de 1 mai 2016, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea (CJCPCT) va avea un nou manager în persoana lui Sabin Lungoci (foto dreapta).
„Istoria centrului începe în urmă cu 48 de ani, chiar la 1 martie 1968, fiind stipulată prin Decizia Consiliului Provizoriu. Startul activităţii instituţiei se va lega mereu de numele domnilor Deaconu, Lazăr şi, mai ales, a marelui etnolog Mihai Pop. Vreau să vă spun că anii ‘70 au adus o întreagă pleiadă de programe şi proiecte în domeniul imaterial. Din păcate, acestui debut fulminant i-au urmat două decenii mai dificile, din motive total independente de profesionalismul şi capacitatea angajaţilor.
Din 2000, activitatea centrului a revenit la normal, iar acum putem vorbi de o activitate solidă, pe care avem obligaţia s-o consolidăm, s-o diversificăm şi să-i redirecţionăm mesajul în noul context european” este scurta introducere a noului manager al Centrului.
Sabin Lungoci spune că proiectele şi ideile cu care a ajuns în fruntea instituţiei vor demara abia de la anul. Primul program la care ţine să se refere este „Cercetarea, conservarea şi promovarea obiceiurilor, tradiţiilor şi meşteşugurilor tradiţionale”, proiectul de bază fiind Zilele Comunei la Muzeul Satului Vâlcean, unde vor fi invitate să participe comunele care au gospodării reprezentative la Muzeul Satului Vâlcea. Un exemplu în acest sens ar fi comuna Măldăreşti, care are deja trei gospodării distincte în cadrul instituţiei de la Bujoreni.
Tot în cadrul acestui program, Lungoci anunţă şi Ziua Recoltei la Muzeul Satului Vâlcean, gândit ca un eveniment special care să valorifice din plin tradiţiile, agricultura bio din judeţul nostru care s-a dezvoltat constant în ultimii ani.
Noul manager are documentat şi un program dedicat teatrului pentru copii ce va cuprinde un festival concurs şi un circuit itinerant  de promovare, într-o colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, implicând foarte multe şcoli primare şi gimnaziale. „Teatru şi universul copilăriei” va fi lansat anul viitor pe două secţiuni, de şcoală primară şi de şcoală gimnazială. Pentru o mai mare eficacitate, vor fi create clustere din mai multe comune ce vor lansa şi în competiţie echipe de teatru care vor concura pentru premiul zonal, apoi câştigătorii zonali vor veni la Râmnic pentru marea finală din fiecare primăvară. „Ne dorim să descoperim talente în teatru şi crearea unei tinere generaţii de tineri actori. În acest sens vor fi abordate teme şi piese de factură tradiţională,  cum ar fi literatura lui Ion Creangă. În plus, pentru şcolile interesate, va fi organizată şi o competiţie de dansuri tradiţionale.
Un alt program al platformei este Spiritualitate şi artă în spaţiul vâlcean, un prim proiect ce va fi implementat din 2017-2018. Iniţiativa se centrează pe cercetare. Avem în vedere un proiect special „Salvaţi troiţele vâlcene”, gândit cu fonduri europene în cadrul  Orizont 2020 sau alta axă. Vrem o inventariere, fotografiere şi istoria fiecărui monument în parte. Se vor scoate pliante, reviste, cd-uri gratuite către primăriile implicate, apoi vom publica un volum cu rezultatul cercetărilor.”
Programul „Etnocultura vâlceană” va fi destinat puţinelor localităţi fără Cămine Culturale, 11 în total. Prin acest program vor fi susţinute spectacole folclorice, expoziţii, spectacole de teatru, filme documentare, programe educative permanente pe teme de obiceiuri
Sabin Lungoci reaminteşte că, pentru 2017, are în vedere nu mai puţin de 11 programe mari cu 46 proiecte distincte. Din 2018, el mizează pe câte 15 programe cu 51 proiecte în fiecare an.
„Activitatea d-nei Stoica nu poate fi apreciată decât elogios! Pentru mine, este impresionantă întreaga activitate a dumneaei încă de la începuturi, de când lucra aici, la Muzeul Satului, iată o coincidenţă: ambii plecăm de aici, din acest spaţiu superb dedicat Vâlcii tradiţionale. Doamna Stoica a depus un efort titanic, pentru acoperirea unor deficienţe financiare dar şi pentru a depăşi reticenţa autorităţilor. Din acest punct de vedere, Vâlcea tradiţională îi datorează enorm, a fost şi este un exemplu de pasiune şi devotament, dedicaţie şi sacrificiu în slujba tradiţiei şi identităţii noastre, iar eu nu pot decât să-i mulţumesc şi pe această cale. Tranziţia nu se poate face fără doamna Stoica, vreau să formez o generaţie consumatoare de cultură tradiţională şi să direcţionez mesajul spre exterior, prin proiecte europene Europa Creativă, voi încerca să ducem aceste manifestări în spaţiul european.”

 Cine este Sabin Lungoci?
• S-a născut la 6 octombrie 1978, Râmnicu Vâlcea
• Căsătorit, tatăl al unui băiat, Vlad Nicolae, în vârstă de un an şi trei luni
• absolvent Facultatea Geografie, specializare Geografia Turismului, Universitatea Bucureşti, în anul 2002, master ULBS în „Protejarea şi valorificarea patrimoniului istoric”, absolvent Drept, certificate lingvistice franceză (nivel B2-utilizator independent) şi engleză (nivel B2 la exprimare orală și exprimare scrisă și nivel C1 la înțelegere a discursului oral și înțelegere a discursului scris), la Craiova şi Târgovişte.
– Certificat de absolvire – Camera de Comerț și Industrie Vâlcea – Comunicare în Limba Engleză
– Certificat de absolvire – Centrul de Pregătire Profesională în Cultură – Muzeograf (studii postuniversitare)
– Certificat de absolvire – Manager Proiect
• Posesor brevet manager în management turismului
• După facultate, a plecat în Franţa şi Anglia, din august 2002 până în decembrie 2007
• din 15 ianuarie 2008, a câştigat un post de muzeograf la concurs la Muzeul Judeţean Vâlcea: „Ce-mi doream de multă vreme, am avut şi noroc din faptul că pentru un salariu de 500 RON n-a venit nimeni la concurs… În 2008, toţi visau la salarii de 1.000 euro!”
• a parcurs toate etapele şi a obţinut gradele de muzeograf, la intervale de trei ani
• are deja cinci articole publicate pe teme etnografice, geografie umană, meşteşuguri, muzeologie în revista „Buridava”
• din 2015, lucrează la Doctorat în cadrul Universităţii Valahia, Facultatea de Istorie și Patrimoniu, sub îndrumarea profesorului doctor Ioan Oprioş, cel mai mare specialist în muzeologie. Tema aleasă: „Muzee în Oltenia secolului 20”
• în premieră absolută, Centrul va avea o pagină de Facebook unde vor fi promovate, în mod constant, toate evenimentele, numele şi creaţiile Vâlcii tradiţionale. Până la finele anului, Lungoci vrea ca această pagină să fie numărul unu dintre toate cele care aparţin instituţiilor de cultură din Vâlcea.