Un singur vâlcean, despăgubit pentru ravagiile mistreților


Porcii mistreți au făcut ravagii în mai multe localități vâlcene, dar numărul sesizărilor îndreptate către Garda Forestieră a fost de doar nouă. Și din cei nouă proprietari ce doreau despăgubiri, doar unul a avut noroc.
Legea 407/2016 specifică clar că proprietarii terenurilor au mai multe obligații, sarcini ce-i revin și gestionarului de fond forestier. Se întrunește, la nivelul localităților, în cadrul primă­riilor, comisii pentru stabilirea despăgu­birilor, dar precizăm că solicitanții trebuie să vină cu argumente solide și dovezi că și-au îndeplinit obligațiile. Gestionarul fondului trebuie, de exemplu, să folosească semnale sonre pentru alungat animalele și să asigure hrana acestora. Așa se face că, de la începutul anului și până-n prezent, din cei nouă cetățenii ce solicitau despăgubiri, doar unul a avut câștig de cauză. Dar și-n acest caz fericit, a fost vorba de o înțelegere între proprietar și administratorul fondului, ultimul fiind găsit vinovat.
Potrivit declarației inspectorului șef adjunct Gheorghe Dinucă, din cadrul Gărzii Forestiere, legea trebuie schimbată, administratorul fondului forestier fiind, în opinia sa, singurul vinovat, cel care ar trebui să facă tot posibilul pentru ca porcii mistreți să nu ajungă pe terenurile oamenilor.