Tu știi care sunt vampirii energetici din casa ta? Economisește energie prin câteva obiceiuri simple de consum!


Cele mai multe dintre locuințele din ziua de azi sunt dotate cu aparate electronice și electrocasnice ce ne fac viața mai ușoară, mai plăcută și mai captivantă. Puțină lume știe, însă, că aceste aparate moderne se pot transforma în adevărați ”vampiri energetici” ce ne încarcă factura de energie electrică chiar și când nu le folosim.

De aceea, CEZ Vânzare, cel mai important furnizor de energie electrică și gaze naturale din Oltenia, îți prezintă sfaturile prin care Maria economisește până la 700 de lei pe an, dar și poveștile lui Petre și Viorel, toate în tutorialul video de mai jos.

Iată care sunt principalii consumatori  de energie electrică de acasă și ponturile pe care poți să le pui în practică pentru a economisi energie! Nu uita să alegi, pe cât posibil, aparate electrocasnice din clase superioare de eficiență energetică.

Boilerul – Știai că boilerul este cel mai mare consumator de energie electrică când nu e folosit? Consumul lui este de 142 kWh/an, de aceea te sfătuim să îl scoți din priză atunci când nu ai nevoie de el și când nu ești acasă.

Televizorul – Poate că scoți televizorul din priză când pleci în concediu, dar ar trebui să faci acest lucru mai des. El consumă anual aproximativ 48 kWh fiind în priză, de aceea scoate-l din priză sau setează prelungitorul pe OFF, ca să plătești mai puțin la final.

Încărcătorul de telefon – Un încărcător de telefon consumă în jur de 0,026 kWh atunci când e în priză, dar nu încarcă nimic. Asta înseamnă că poți face o economie la factură și aici, scoțându-l din priză atunci când telefonul e încărcat.

Aparatul de aer condiționat – Alege un aparat de aer condiționat adecvat spațiului în care va fi instalat, ca să economisești energie. Nu neglija faptul că la pornirea, respectiv la oprirea aparatului, consumul de energie crește, iar din acest motiv îți sugerăm să menții aparatul pornit mai mult timp, la o temperatură mai apropiată de cea de afară.

Frigiderul și congelatorul – N-am mai putea trăi fără ele, dar nu înseamnă că nu putem să nu le folosim corespunzător, mai ales pentru că sunt recunoscute pentru cât de mult consumă. De aceea, verifică mereu ca ușa frigiderului sau a congelatorului să fie bine închisă, ca aparatul să nu facă eforturi uriașe să funcționeze bine.

Laptopul, notebook-ul și calculatorul cu desktop – Laptopurile, notebook-urile și calculatorul cu desktop consumă energie electrică chiar dacă nu sunt folosite. Primele două mănâncă energie prin încărcătoare, chiar dacă ele nu încarcă nimic, iar ultimul consumă 43 kW/an dacă e închis, dar nu e scos din priză.

Mașina de spălat rufe și cea de spălat vase – Obișnuiește-te să speli rufe la temperaturi mai scăzute, ca să nu suprasoliciți aparatul prin încălzirea constantă a apei la temperaturi mari, și pornește mașina de spălat vase doar când e plină, setând programe mai scurte de spălare, dacă vasele nu sunt foarte murdare.

Pentru ca și povestea ta să se încheie cu un portofel fericit, urmărește-ne sfaturile de eficiență energetică aici.

CEZ VÂNZARE furnizează energie pentru peste 1,4 milioane de clienţi din România în toate judeţele ţării și oferă clienţilor săi pachetul dual de energie electrică și gaze naturale, încă din 2008. Portofoliul de produse, servicii și soluţii pe care îl punem la dispoziţia clienţilor este complex și complet pentru că ne dorim să venim în întâmpinarea nevoilor acestora. Suntem într-o permanentă evoluţie, iar satisfacţia noastră este cu atât mai mare cu cât reușim să evoluăm alături de clienţii și partenerii noștri.