Trei partide și doi independenți se bat pe ultimul loc de deputat


• Dumitru Lovin, Dan Mazilu, Dorel Jurcan, Romeo Rădulescu și Dumitru Cornoiu au șanse doar dacă PSD și PNL nu iau „totul” după redistribuire

O lună de zile ne mai desparte de alegerile parlamentare, programate în acest an pentru data de 11 decembrie. Ultimele sondaje de opi­nie realizate la nivel național relevă o victorie a PSD cu un scor de aproximativ 38%, urmat de PNL și Uniunea Salvați România, cea mai nouă formațiune politică apărută în jocul electoral. Un alt competitor destul de serios este ALDE, care are șanse să depășească pragul electoral și chiar să ajungă la un scor de 8 – 9%. În ce pri­vește partidele care speră să treacă pragul, vor­bim despre UDMR, PMP, PRU și PER, a cărora „plajă” se întinde de la 1 până la maxim 6%.

Contează scorurile electorale de la „locale”?

Pronosticăm că-n județul nostru se vor „respecta” procentele de la nivel național, precum și cele obținute la alegerile locale din iunie. Reamintim rezultatele obținute de forțele politice care au contat la alegerile din data de 5 iunie: PSD – 37,85%, 65.787 voturi; PNL – 34,5%, 59.959 voturi; ALDE – 6,98%, 12.134 voturi; PER – 8,26%, 14.355 voturi; PMP – 2,55%, 4.444 voturi; PRU – 2,51%, 4.368 voturi. Un „calcul al hârtiei” arată că PSD și PNL pot câștiga la Vâlcea, împreună, toate cele opt posturi de parlamentar, după etapele de redistribuire. La fel de posibil este ca PSD să obțină un post de senator și trei de deputat, iar PNL să se „mulțumească” cu un senator și doi deputați, astfel că ultimul loc de deputat va fi disputat de independenții Romeo Rădulescu și Dumitru Cornoiu, dar și de celelalte partide politice intrate-n luptă.

O șansă pentru independenți

Pe seama celor scrise mai sus, putem estima că pentru cele opt locuri de parlamentar „scoase la concurs” în data de 11 decembrie se vor bate PSD, PNL și, dacă trec pragul electoral, ALDE, PMP și PRU, precum și independenții Rădulescu și Cornoiu. Nu am inclus în calculul de mai sus PER, având în vedere că omul susținut de Mircia Gutău, Eugen Neață, a fost pus pe locul al patrulea al listei PSD. Șanse au și cei doi independenți (Romeo Rădulescu și Dumitru Cornoiu), cu specificația că primul dintre ei deține, în Râmnic, un capital electoral destul de însemnat.

ALDE „trage” pentru Moise și Lovin

ALDE propune pentru Senat o listă în frunte cu Iuliana Moise (fost membru PNL și PDL), urmată de Ioan Neamu, Monica Șarpe, Damian Dincă. Pentru Camera Deputaților, ALDE mizează pe „greii” Dumitru Lovin, Remus Grigorescu și Adrian Bușu, urmați de Georgiana Mureanu, Ionuț Nuică, Sorin Cumpănășoiu, Ion Croitoru și Octavian Bădîrcu. Este clar că doar Moise și Lovin au șanse la alegerile din 11 decembrie.

„Locomotiva” Băsescu pentru PMP

PMP se va baza, cu siguranță, pe „locomotiva de la București” ce poartă numele Traian Băsescu. Dan Mazilu este „cap de listă” la Camera Deputaților, urmat de Alina Miu, Ionuț Vasile, Mircea Chirca, Gabriel Țur, Corina Oprescu, Emil Bălan, Viorel Zorlescu. La Senat, PMP i-a pus pe listă pe Gheorghe Popa, Bogdan Nicula, Ion Cătușanu și Maria Brînzan.

Noutățile de la USR

Cea mai nouă formațiune apărută în lupta electorală este USR, care propune numai nume noi pentru alegerile din 11 decembrie. La Vâlcea, vorbim despre Laurențiu Ciocîrlan, Florin Ciucă, Andreea Iordache și Irinel Pop (Senat), respectiv Florin Gheorghiu, Dominic Teleki, Izabela Cernătescu, Eduard Rădulescu, Claudiu Botea, Marius Ungureanu, Magdalena Radu și Lucian Mârzoiu (Camera Deputaților).

Jurcan și Brăgău, în fruntea listei PRU

Partidul România Unită va juca, la alegerile de luna viitoare, ultima carte a existenței sale politice. Este clar că dacă, pe 11 decembrie, partidul lui Bogdan Diaconu nu va trece pragul electoral, nu va mai cota în viitoarele ecuații politice. Pe lista de la Vâlcea pentru Camera Deputaților se regăsesc Dorel Jurcan, Florin Brăgău, Cătălin Beu, Loredana Oncete, Adrian Ionescu, Daniel Voicilă, Lucian Pupăză și Liliana Tănase, în timp ce, pentru Senat, au fost propuși Gabriel Petrescu, Amelia Buga, Constantin Diaconu și Marinela Danilescu.