Târgul meșterilor populari, la cea de-a XX-a ediție


Sâmbătă, în jurul orei prânzului, în Parcul Zăvoi din Râmnic, locul unde s-a cântat pentru prima dată Imnul Național „Deșteaptă-te, române!”, a fost deschis Târgul meșterilor populari, acțiune ajunsă la cea de-a XX-a ediție. Primarul Râmnicului, Mircia Gutău, s-a aflat în mijlocul vâlcenilor, la deschiderea târgului, alături stându-i prefectul de Vâlcea, Florian Marin, președintele CJ Vâlcea, Costi Rădulescu, consilieri locali, județeni, parlamentari. Autoritățile locale au fost așteptate de către cei înzestrați cu talentul artei cu pâine și sare.
Meșteri populari din toate colțurile țării au răspuns prezent invitației autorităților vâlcene, unii participând de ani buni la târg. Au venit meșteri din Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj, Argeș, Prahova, dar și din Harghita. Participanții la târg au putut admira și achiziționa de la bijuterii hand-made, până la costume populare, piese din costumele tradiționale românești, obiecte cioplite în lemn, vase de lut, de ceramică, păpușele ce reprezentau fiecare zonă a țării, covoare cusute manual etc. Am reîntâlnit-o pe Iulia Goran, veterana Târgului meșterilor populari, venită din Prahova – Breaza. Costumele sale populare au făcut înconjurul țării, dar sunt recunoscute și peste hotare. Iulia Goran croieşte şi brodează costume populare încă de la vârsta de 13 ani, fiind, de origine, din localitatea Ruginoasa, judeţul Iaşi. Din cele povestite de vestitul meşter popular, în apropiere de reşedinţa de vară a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din zonă, se afla un atelier, loc unde s-a apucat să croiască tot felul de obiecte pentru nunţi. Apoi, timp de 25 de ani, Iulia Goran a lucrat într-un atelier din Bucureşti. După Revoluţie, când cooperativele s-au privatizat, fiecare a pornit pe drumul său. La fel a făcut şi Iulia Goran. Ca performanţe, Iulia Goran a participat în anul 1999 la Smithsonian Folklife Festival din SUA, de produsele sale interesându-se şi fosta primă doamnă a Americii, Laura Bush.
Cu puțin timp înainte de a reveni la târgul din Zăvoi, Iulia Goran a fost în Germania, invitată pentru a-și expune costumele populare.

Mesajul primarului Mircia Gutău

„Întreg Râmnicul se bucură de cea mai importantă sărbătoare a comunităţii locale: Ziua Imnului Naţional. La fel ca acum 169 de ani, râmnicenii sunt strânşi în număr mare sub coroanele arborilor din Parcul Zăvoi, pentru a sărbători unul din cele mai însemnate simboluri naţionale – Imnul «Deşteaptă-te, române!» Este unul din acele momente în care suntem, deopotrivă, mândri de trecutul nostru şi încrezători în viitorul care ne aşteaptă. Pentru că, dacă am putut ca, în urmă cu 169 de ani, să dăm girul unui cântec atât de minunat precum «Deşteaptă-te, române!», înseamnă că nimic nu ne poate sta împotrivă atunci când vom vrea să facem ceva bun pentru comunitatea noastră. Cu o singură condiţie: la fel ca acum 169 de ani, trebuie să fim împreună! Pentru că atunci când suntem mulţi – conform tot unei vorbe venită din acele vremuri – puterea creşte. Imnul «Deşteaptă-te, române!», cântat pentru prima dată într-un cadru oficial aici, de către înaintaşii noştri, este legitimaţia noastră de acces în frumoasa şi atât de bogata istorie a României. Să arătăm că merităm această demnitate, să ne bucurăm împreună de un simbol naţional de o asemenea anvergură şi să credem cu putere în viitorul nostru, ocrotit de versurile înălţătoare ale poetului Andrei Mureşanu.”
La Mulţi Ani Imnului Naţional!
La Mulţi Ani Râmnicului şi locuitorilor săi!”