Subunitățile de pompieri din Vâlcea și-au deschis porțile


  • 11 ani de la înființarea S.M.U.R.D Vâlcea

Astăzi, 13 septembrie, a fost marcată Ziua Pompierilor din România, eveniment organizat și la nivelul județului nostru. Porțile subunităților de intervenție din Râmnic, Drăgășani, Brezoi, Băile Govora, Grădiștea, Horezu și Măciuca au fost deschide între orele 9.00 – 15.00 pentru ca toți cetățenii interesați de activitatea pompierilor să cunoască echipamentele, dotările acestora. Conducerea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „General Magheru” a organizat un simpozion privind semnificația Zilei de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, urmat de o slujbă de pomenire a eroilor pompieri. Autoritățile județene au transmis câte un mesaj, au fost recompensate cadrele militare cu rezultate deosebite în activitate, au fost premiați câștigătorii competițiilor sportive și, la final, a urmat defilarea. Nu-n ultimul rând, a fost prezentată tehnica nouă de lucru, alături de un exercițiu demonstrativ. Menționăm că tot vineri s-au sărbătorit 11 ani de la înființarea S.M.U.R.D. (Serviciul Mobil de Reanimare și Descarcerare) Vâlcea.

Micii pompieri de la CNI „Matei Basarab”

Și-n câteva școli din municipiu, elevii au aflat ce înseamnă meseria de pompier și au putut viziona filmulețe cu activitatea acestor eroi. Este și cazul elevilor de clasa I F, de la CNI „Matei Basarab”, coordonați de învățătoarea Maria Ungureanu (foto text). Ziua de vineri a început cu clasa amenajată conform sărbătorii: caschete de pompieri, uniforme și un decor interesant: clădiri realizate din carton, extinctoare realizate din pulverizatoare de apă, foc – adică mingi portocalii de ping-pong. Dar să o luăm cu începutul. Mai întâi, elevii au vizionat un filmuleț privind importanța și rolul pompierilor din România, purtându-se discuții pe acest subiect. Au urmat activități practice: elevii, îmbrăcați în uniforma de pompier, au trebuit să facă față mai multor obstacole pentru a ajunge la clădirile amenajate din carton. „Incendiul” reprezentat de mingile de ping-pong portocalii a fost stins cu acele extinctoare. Trecând cu brio de probe, elevii au descoperit un afiș cu pozele lor, alături de pompierul-șef, Mickey Mouse (mascota clasei). La finalul orelor, elevii au înălțat baloane portocalii în semn  de respect pentru pompierii români.
Și celelalte clase de la CNI „Matei Basarab” au organizat fel de fel de activități specifice zilei de 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România.

Elevii de la Școala nr.4 și eroismul pompierilor

Nici elevii Școlii nr.4 din Râmnic, unitate condusă de profesor Mihai Fârtat, nu s-au lăsat mai prejos. La începutul orelor au discutat despre Ziua pompierilor, zi de recunoaștere a eroismului acestora. A urmat prezentarea episodului glorios din istoria națională, lupta de pe Dealul Spirii purtată de compania de pompieri din București împotriva oștirii otomane. De asemenea, au fost prezentate situații de viață, de mediu pentru ca elevii să înțeleagă și mai bine rolul pompierilor.

 

Scurt istoric al pompierilor vâlceni

Ca urmare a unui mare incendiu ce a avut în Pitești, la 3 februarie 1843, Ocârmuirea județului Vâlcea  ordonă Magistratului orașului Rm. Vâlcea ca în 24 de ore să predea toate instrumentele de stins incendii poliției şi să cumpere doi cai, înfiinţându-se astfel Comanda de foc. În anul 1874, Primăria orașului Rm. Vâlcea face demersuri către Prefectură şi Regimentul 11 Dorobanți „ca să se găsească un număr de 10 pompieri cu un şefu bine disciplinați dintre soldații ieșiți din armată” şi, de asemenea, se interesează la Ministerul de Resbel, pentru achiziționarea unei pompe noi, din cele ce au pentru București”. Urmare a acestor demersuri, Ministerul de Interne comunică Prefecturii județului Vâlcea că, prin Decretul nr.1871 din 1 Iulie 1874, s-a „confirmat în funcțiunea de Comandant al pompierilor din orașul Râmnicu – Vâlcea, sergentul major C. Teodorescu, fostul Comandant de pompier în orașul Giurgiu.  Acesta este momentul când Comanda de foc din Rm. Vâlcea iese din subordinea Poliției şi începe să se constituie ca o structură bazată pe principii şi reguli militare. În data de 1 iulie 1939, în conformitate cu ordinul Marelui Stat Major al Armatei Nr. 27172/1939, a luat ființă în orașul Rm. Vâlcea o secție de Pompieri Militari. Acesta este momentul când pompierii devin structură militară în județul Vâlcea.
Pompierii militari vâlceni împreună cu protecția civilă formează, începând cu data de 15.12.2004, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Magheru” al Județului Vâlcea, ca structură specializată, destinată să execute misiuni de prevenire, monitorizare şi gestionare a situațiilor de urgență, pe tipurile de risc specifice zonei de competență.
De-a lungul timpului, au fost înființate mai multe structuri de intervenție pentru a eficientiza intervenția prin scurtarea distanțelor. În prezent, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Magheru” al Județului Vâlcea are în componență: Detașamentul de Pompieri Rm. Vâlcea, Garda de Intervenție Brezoi (înființată în data de 02.06.1995), Garda de Intervenție Govora (înființată în data de 04.05.1996), Punctul de Lucru Horezu (înființat în data de 20.12.2016), Detașamentul de Pompieri Drăgășani, Garda de Intervenție Grădiștea (înființată în data de 02.08.1993), Garda de Intervenție Măciuca (înființată în data de 01.07.2009)

Istoric SMURD

În data de 26.09.2008, primele trei ambulanțe au fost date în folosință chiar în ziua înființării serviciului, acestea deservind raioanele de intervenție aferente Detașamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea, Detașamentului de Pompieri Drăgășani şi Gărzii de Intervenție Brezoi. Ulterior, pe harta raioanelor de intervenție au mai fost înființate trei puncte de acordare a primului ajutor calificat fiind operaționalizate: SMURD Grădiștea (06.08.2009); SMURD Govora şi Măciuca (02.05.2012).
De la înființare şi până în prezent,  echipajele SMURD dețin cea mai mare pondere a intervențiilor inspectoratului, aproximativ 80% din totalul acestora.
De-a lungul timpului, pompierii militari vâlceni şi-au arătat eficiența şi profesionalismul la intervențiile ce au avut drept rezultat salvarea oamenilor, dar şi la  competițiile mondiale şi naționale, unde au obținut rezultate remarcabile: locul 10 mondial în anul 2017- la Târgu Mureș, locul 19 mondial în anul 2016 – în Brazilia,   patru ani consecutiv,  locul I național –  la proba “Acordarea Primului Ajutor Calificat”.