Statul cheltuiește 2,05 lei pentru mâncarea zilnică a fiecărui elev


• preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi și în anul școlar 2017-2018 fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație
Noul an școlar debutează cu un program de alimentație a elevilor mai generos față de anii anteriori. Recent, printr-o hotărâre, reprezentanții Guvernului au stabilit modul de aplicare și de finanțare a „Programului pentru şcoli al României», aferent perioadei 2017-2023.
Conform actului normativ la care am făcut referire, pentru anul şcolar 2017-2018, limita valorică zilnică pentru fiecare preşcolar sau elev este de 2,05 lei, dintre care: • 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; • 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; • 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Peste două milioane de elevi vor beneficia de acest program

Finanțarea Programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile.
Aproximativ 2,074 milioane de preșcolari și elevi vor beneficia de acest program.
Pentru anul şcolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, care se utilizează după cum urmează:
• 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative;
• 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative;
• 114,4 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.

Ce alimente pot primi elevii?

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Guvernului fac cunoscută lista produselor care pot fi distribuite preşcolarilor şi elevilor. Acestea sunt:
• fructe şi legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi, castraveţi proaspeţi;
• lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite);
• produse de panificaţie: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.

Cum se va desfășura distribuția alimentelor?

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi cinci porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton. În cazul în care unităţile de învăţământ nu dispun de spaţii de depozitare, porţia de produse lactate poate fi înlocuită cu o porţie de lapte.
„Programul pentru şcoli al României cuprinde și o serie de măsuri educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelor şi produselor lactate ce pot fi realizate și anume: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume sau lapte şi produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume sau de lapte şi produse lactate ori de activităţi educative practice”, se arată în finalul comunicatului de presă la care am făcut referire.

 

Posting....