Sandu vs. Prundurel și ce facem cu urșii bruni?


Nu de puține ori am semnalat în paginile ziarului nostru faptul că localnicii din comuna Perișani (dar și din cele învecinate) s-au trezit cu urșii în gospodării. Edilul Ion Sandu (foto sus) a ridicat de mai multe ori această problemă, specificând că mai multe gospodării din zonă au fost devastate de urși. Chiar unui cetățean din zonă i-au fost distruși toți stupii. Mai mult, primarul comunei Perișani a remarcat și că numărul acestora a crescut și crede că o vină aparține și administratorilor Parcului Național Cozia care au permis înmulțirea în număr așa de mare.

PRUNDUREL

De cealaltă parte, directorul ariei naturale protejate, Pavel Prundurel (foto alăturat), susține că urșii sunt monitorizați în permanență: „Avem 15 urși monitorizați permanent. Soarta acestui animal este legată de pădurile din zonă. Oricum, urșii au un areal mare și fac legătura cu zonele împădurite, mergând și spre Munții Făgăraș. Eu cred că nu avem nicio vină dacă-i oferim ursului un cămin, un refugiu, el fiind oricum atât de hăituit din toate părțile. Ursul nu reprezintă un pericol pentru nicio primărie, pentru nici un primar. De fapt, aș fi bucuros să văd unul luat de ceafă!! În plus, dacă s-au tăiat pădurile, nu mai sunt fructe de pădure, normal că vor să trăiască și vin spre margine, spre locuințe. Din toate statisticile, în Vâlcea au fost cele mai puține incidente cauzate de animale sălbatice, iar în aceste cazuri, urșii au fost provocați de oameni”.
Edilul Ion Sandu a apelat, în lupta sa cu urșii, la sprijinul Instituției Prefectului. Din păcate, întâlnirea organizată de prefectul Renga a avut o altă temă: porcii mistreți.