Sănătatea oamenilor din Bălcești, afectată de jocurile politice


• primarul Aleca a găsit soluția înființării unui centru multifuncțional de sănătate, cu spitalizare de zi

La jumătatea acestei săptămâni, mai precis miercuri, 28 septembrie a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Bălcești, în care, pe ordinea de zi, a fost și proiectul de hotărâre privind încetarea activității Căminului pentru persoane vârstnice, întrucât sursele de finanțare privind continuarea acestei instituții rezidențiale nu au putut fi găsite la nivel local, județean sau la nivelul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și a Persoanelor Vârstnice.
„Eu am mai spus că acest cămin de îngrijire pentru bătrâni este de interes județean, din cauza faptului că majoritatea beneficiarilor, adică 42 din 52 persoane, sunt din toate zonele județului Vâlcea, dar și din Dolj, Gorj, Olt și Hunedoara. Consiliul Local Bălcești nu are puterea fi­nan­țării Căminului de bătrâni, iar în acest sens a fost cerut ajutorul Con­siliului Județean Vâlcea. Nu am primit răspunsul primit, așa că ne-am gândit la o altă sursă de finanțare: Hotărârea de Guvern 479/2016 «,Creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice», proiect ce a fost depus până pe data de 12 septembrie 2016, la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și a Persoanelor Vârstnice, cu finanțare de 50% din costul standard per beneficiar. Proiectul nu a fost eligibil deoarece personalul de specialitate din cadrul Căminului de bătrâni este deja la un procent de 60%, iar ordonanța de urgență 479/2016 urmărea creșterea procentului personalului de specialitate de la 40% la 60%”, a declarat, după ședință, primarul Constantin Aleca.

Centrul va avea doar 15 – 20 de locuri

Conform spuselor primarului de la Bălcești, următorul pas va fi înființarea unui Centru multifuncțional de sănătate cu spitalizare de zi, cu 15 – 20 paturi, cabinete de specialitate (pediatrie, interne, neurologie), laborator și alte necesități, pentru a menține în funcțiune clădirea în care își desfășoară activitatea, în prezent, Căminul de bătrâni. „Am primit avizul de la Ministerul Muncii, dar și de la Ministerul Dezvoltării și putem înființa această unitate sanitară. De spital nu cred că mai putem, vorbi, chiar dacă domnul președinte Costi Rădulescu a spus în campania electorală că va redeschide spitalul de-aici, de la noi”, mai spune edilul liberal Aleca.