Rezultate bune ale elevilor vâlceni la competițiile de limbi clasice


La începutul lunii, un lot format din șase elevi vâlceni a participat la două competiții de limbi clasice, iar rezultatele sunt excepționale. Au participat elevii: Cosmina Iuliana Marica, clasa a IX-a, Elena Cosmina Chiriță clasa a X-a și Anda Diana Dediu din clasa a X-a de la CN „Gib Mihăescu” Drăgășani, îndrumați de prof. Cameluța Popescu, Elena Cristina Drăghici, clasa a X-a de la CN „Alexandru Lahovari” Rm. Vâlcea, prof. Georgeta Prunescu, Ioana Ecaterina Tomescu, clasa a X-a, de la CN „Mircea cel Bătrân” Rm. Vâlcea, prof. coordonator Valeria Cristina Antonescu și Marin Paul Trofan, clasa a IX-a, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Nicolae”, prof. Andrei Popescu.
Elevii vâlceni au participat la Olimpiada Națională de Limbi Clasice și Concursul Național de limba latină „Certamen Ovidianum Ponticum”, desfășurate la Botoșani.
Elevul Marin Paul Trifan a obținut premiul al II-lea la limba greacă. Eleva Dediu Anda Diana s-a clasat pe locul al IV-lea, obținând prima Mențiune M.E.N la limba latină. Este de remarcat faptul că ea a participat și la Concursul național ,,Certamen Ovidianum Ponticum”, unde a obținut premiul al II-lea. În cadrul aceluiași concurs, Catedra de limbi clasice a Universității București a organizat o probă facultativă, suplimentară, de baraj, pentru elevii claselor a X-a și a XI-a, în vederea admiterii în lotul național, care va reprezenta România la faza internațională a concursului. În urma probei de baraj, eleva a obținut calificarea în lotul național, alături de alți cinci elevi.
Astfel, județul Vâlcea va fi reprezentat de eleva Dediu Anda Diana la Concursul ,,Certamen Ovidianum Sulmonense”, care va avea loc în aprilie 2020. Acesta este un concurs internațional de limba latină, organizat în Italia la Sulmona, locul natal al poetului Publiu Ovidius Naso, fiind adresat elevilor din clasele a X-a și a XI-a din întreaga lume. Datele ne-au fost furnizate de către Andra Bică, inspector școlar general și Adina Dobrete, inspector managementul școlar IȘJ Vâlcea.