Opinia unui consilier județean: „Avem nevoie de dispensare medicale inter-conectate”


Sistemul medical din Vâlcea nu se află în cea mai bună stare de sănătate. Iar aceasta este o realitate acceptată și de oamenii din interiorul sistemului. Pe lângă angajații în halate albe, aleșii vâlcenilor din Consiliul Județean, dar și cei din administrațiile locale, se luptă an de an să ofere vâlcenilor condiții mai bune pentru momentele în care, de nevoie și prea puțin de plăcere, vor ajunge la doctor. Iar dacă la nivelul celor două municipii din județ situația este una relativ bună, atunci când vine vorba despre orașele mici și localitățile rurale, rozul se schimbă repede într-un galben palid.
Despre nevoile sistemului medical din Vâlcea suburbană și rurală, am discutat cu Remus Gri­gorescu (foto), una dintre cele mai puternice voci din Consiliul Jude­țean. Punctual, social-democratul ne-a prezentat câteva dintre pro­blemele acestui sistem, dar și căile de rezolvare.
„Să știți că nu este deloc ușor să creezi un sistem medical la standarde actuale în mediul rural. Și nici în orașele mici, problema fiind una specifică întregii țării, nu numai județului nostru. În primul rând, este clar că avem nevoie de mai multe dispensare medicale în comune. Sunt destul de puține dacă e să ținem cont de numărul mare al localităților și al kilometrilor pe care cei bolnavi trebuie să îi parcurgă atunci când doresc să ajungă la un consult de specia­litate. Și țineți cont de faptul că, mai ales în mediul rural, cei care trebuie să ajungă la dispensar sunt oameni în vârstă. În al doilea rând, avem nevoie ca dispensarele med­icale existente să fie inter-conec­tate. Desigur, trebuie regândită la nivelul Consiliului Județean o strategie care să vizeze crearea unei rețele veritabile de dispensare medicale inter-conectate. Doar așa vom putea crește calitatea actului medical în Vâlcea. Nu în ultimul rând, este nevoie de mai multă aparatură medicală, cât și de specialiști în domeniu. (…) Din fericire, vă pot oferi și câteva exemple de localități în care au fost realizate dispensare medicale care se ridică la înălțimea așteptărilor. Este posibil să fie mai multe astfel de dispensare în județ, însă cele trei exemple concrete pe care eu vreau să le menționez se află în localitățile Ionești, Tomșani și Bărbătești”, a declarat, pentru publicația noastră, consilierul județean Remus Grigorescu.