Mesajul omului care a iniţiat Sărbătoarea Căpşunului: „Nu uitaţi peste tot pe unde vă poartă viaţa! Veniţi dintr-un loc cu oameni buni: Bun-eşti!”


• profesorul Mihai Ilie, împreună cu soţia sa, Teodora, au fost în centrul atenţiei duminică

În urmă cu 47 de ani, la Buneşti, pornea la drum un eveniment care, azi, este sinonim localităţii păstorite de edilul Viorel Radi. În fiecare început de vară, căpşunile sunt ridicate la cel mai înalt rang de onoare printr-o manifestare – „Sărbă­toarea căpşunului” – care celebrează întreaga zonă agricolă a Horezului recunoscută pentru cultivarea acestui fruct delicios.
Puţină lumea ştie, cu adevărat, cine a fost şi rămâne părintele acestui proiect cultural de mare succes prelungit pe aproape jumătate de veac. Numele său este Mihai Ilie, profesor de biologie care, şi la ediţia din acest, an a respectat tradiţia şi a venit la braţul soţiei, doamna Teodora, de asemenea cadru didactic, în straie româneşti, pentru a se bucura alături de consătenii săi.
La 81 de ani, acesta le-a transmis mai tinerilor săi un mesaj extrem de simplu, dar şi tulburător care va rămâne în urmă ca un avertisment: „Nu uitaţi peste tot pe unde vă poartă viaţa! Veniţi dintr-un loc cu oameni buni: Bun-eşti!”
Vara trecută, mai precis, la 5 august 2016, la pragul de 80 de ani, primăria Buneşti l-a declarat Cetăţean de Onoare şi asta nu numai pentru contribuţia în organizarea acestei sărbători, ci şi pentru întreaga sa activitate, fie ca viceprimar, contabil, consilier local sau director al căminului cultural. Ca profesor, a predat la școlile Teiuşu şi Buneşti, iar cu ansamblul de dansuri, înfiinţat sub directa sa îndrumare, a câştigat numeroase premii la festivalurile de dans şi prezentare de costume.