Medicii de familie cer conducerii CAS Vâlcea mai puțină birocrație


După ce, pe 2 noiembrie, medicii de familie din județ au pichetat sediile Instituției Prefectului și CAS Vâlcea, la finele săptămânii trecute a avut loc o dezbatere pe revendicări între cele două tabere. Medicii de familie au fost reprezentați de dr. Cristiana Bărăgănescu – președintele Asociației Medicilor de Familie din Vâlcea, dr. Mariana Cristina Cristea, vicepreședintele aceleași asociații și dr. Gheorghe Folea, șeful Patronatului medicilor de familie, în timp ce din partea CAS Vâlcea a fost prezent președintele-director Alin Voiculeț. Alături, la dezbatere, s-a aflat prefectul Florian Marin.
Medicii de familie s-au plâns de faptul că nu li se permite negocierea contractului-cadru, îmbunătățirea sistemului informatic, faptul că nu au parte la un concediu de odihnă, de boală, cauza constituind-o lipsa înlocuitorului, dar și zecile de drumuri pe la instituții la acest capitol etc. Dr. Folea a ridicat și problema taxei de evaluare: 1.000 lei/an pentru cabinetele din mediul urban și 250 lei pentru cele din mediul rural. Nemulțumirea vine ca urmare a faptului că pentru un cabinet din orașele Berbești sau Bălcești, taxa ar fi totuși prea mare.

Dr. Gheorghe Folea:
„În mediul rural, nu poți părăsi cabinetul nici pentru o urgență”

Una din nemulțumirile dr. Gheorghe Folea a vizat faptul că, în mediul rural, dacă este anunțată vreo urgență, medicul de familie nu poate părăsi cabinetul pentru a acorda primul ajutor până la sosirea ambulanței.
„În mediul urban, pentru urgențe se sună la 112. În mediul rural, cum n-ai voie să părăsești cabinetul, nici nu poți ajuta omul acela până la sosirea ambulanței. Unde se duce o persoană cu o urgență în Ghioroiu? Nici la Bălcești nu mai are unde să meargă, căci nu mai e spital!”, a declarat dr. Folea.
Ca răspuns la cele solicitate, președintele-director al CAS Vâlcea, Alin Voiculeț, a declarat că-n multe dintre cauze ar fi nevoie de modificarea legislației în vigoare, totul pornind de la CNAS, nicidecum de pe plan local. Voiculeț a precizat că, în cazul contractului-cadru, forma acestuia pentru 2018 va fi pusă pe site-ul instituției la mijlocul acestei luni, pentru o bună transparență. La rândul său, șeful CAS Vâlcea a fost de acord că, în unele situații, apar probleme cu serverele, afectați fiind, de asemenea, și angajații instituției pe care o conduce când trebuie să rezolve problemele asiguraților.
Un memoriu a fost înaintat de către prefectul județului, Florian Marin, imediat după pichetarea din 2 noiembrie, către Ministerul Sănătății, urmând ca noi date să ajungă la Guvern după întâlnirea de zilele trecute.