Managerul Ponoran vrea sistem catering la Spitalul Județean


Se fac deja demersuri pentru externalizarea bucătăriei Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, iar managerul unității medicale, dr. Dan Ponoran (foto), are-n vedere servirea hranei pacienților în sistem catering. Lucrurile nu sunt, însă,ușor de pus în practică pentru cei peste 1.000 de pacienți.
„Dacă spitalul arată bine, ei bine, mâncarea încă nu este cum trebuie. Facem deja calcule pentru externalizarea serviciului, introducerea mesei în sistem catering pentru pacienți. Suma alocată de Ministerul Sănătății pentru hrana pacienților este prea mică și este greu de găsit un operator economic. Cheltuielile trebuie să fie cu 15% mai mici ca acum pentru a face catering. Facem calcule și sper să rezolvăm problema până la finele semestrului trei”, a precizat chirurgul Ponoran.
Costurile sunt mari în condițiile în care, zilnic, sunt 1.000 de pacienți la spital, iar un operator economic trebuie să facă față. Lucrurile sunt simple pentru spitalele mici, dar nu și pentru cele județene. Menționăm că, în prezent, mesele zilnice ale unui pacient se încadrează în suma de 10,71 lei, iar un operator economic ar trebui să se încadreze în trei mese cu bani mai puțini.

31 august, gata cu modernizarea?

Deși s-a dat un nou termen în finalizarea lucrărilor la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, respectiv 31 octombrie 2016, managerul unității crede că investiția poate fi gata și la finele lunii august. Cel puțin aceasta a fost concluzia la care s-a ajuns după discuțiile purtate cu reprezentanții Consiliului Județean Vâlcea, constructori. Dintr-o eroare de montaj se schimbă covorul PVC de la etajul 6, dar înlocuirea se face fără alte costuri, fiind încă în garanție.
Cert este că secțiile medicale arată foarte bine, lucru atestat chiar de pacienții spitalului, mulțumiți de condițiile din saloane: frigidere, grupuri sanitare proprii, aer condiționat, televizor și multă curățenie.