Încă o dovadă că vom avea alegeri locale peste puțin timp!


Pandemia de coronavirus a schimbat foarte, foarte multe planuri și inclusiv oamenii din politica românească au fost obligați să își regândească unele dintre strategiile pe care și le făcuseră la începutul anului. Unii ar putea spune (sigur, discret, nu în gura mare) că deja au fost avantajați de toate aceste schimbări neașteptate pe care le-a adus pandemia. Alții, din contră!
Există deja politicieni avantajați, dar și politicieni dezavantajați de amânarea datei la care trebuiau să se desfășoare alegerile locale din România. Autoritățile centrale au stabilit ca acestea să se desfășoare într-un singur tur de scrutin, dar nu în luna iunie, ci la data de 27 septembrie 2020. Nu e cazul să vorbim acum despre cine sunt oamenii cărora le convine decalarea datei alegerilor (și care ar vrea ca acestea să se desfășoare la anul, sau cât mai târziu posibil), însă trebuie spus că și cu privire la data de 27 septembrie au apărut deja temeri (chiar la nivel oficial) că nu este oportună pentru desfășurarea alegerilor locale în contextul evoluției nefavorabile a pandemiei de Coronavirus. Totuși, unele «mișcări» de pe scena politică (inclusiv cea vâlceană) ne îndreptățesc să credem că alegerile se vor desfășura, cum-necum, la data de 27 septembrie. Un exemplu local și foarte recent este cel al prefectului Tiberiu Costea. Fostul primar al comunei Lungești și-a cerut retragerea de la conducerea Prefecturii Vâlcea (după nu prea multe luni de mandat) cu scopul destul de evident de a candida pentru obținerea unui nou mandat de primar al comunei din sudul județului nostru.
De altfel, într-o conferință de presă desfășurată la Prefectura Vâlcea la mijlocul lunii iunie, publicația noastră l-a chestionat pe Tiberiu Costea (prefect al județului la acel moment) cu privire la o posibilă retragere pentru a recandida pentru funcția de primar al comunei Lungești DETALII AICI. Costea a fost sincer și nu a negat zvonurile care-l anunțau ca și demisionar din fotoliul de reprezentant al Guvernului Orban în Vâlcea, chiar dacă a dat și unele răspunsuri ceva mai… evazive! Chestionat concret despre probabila sa întoarcere ca primar la Lungești, Costea n-a respins ideea, cerând încă o săptămână de răgaz pentru a-și anunța decizia finală până la 1 iulie 2020. Însă, iată că decizia sa vine după 1 august! Întârzierea se poate datora faptului că Tiberiu Costea (dar și alte persoane aflate în situații similare) a așteptat să vadă ce se mai întâmplă cu evoluția pademiei de Coronavirus și alegerile locale reprogramate pentru luna septembrie. Acum, când devine tot mai probabil că aceste alegeri se vor desfășura într-adevăr pe 27 septembrie, persoanele aflate în astfel de situații încep să părăsească funcțiile pe care le-au ocupat pentru a putea candida la scrutinul electoral.
Sigur, este evident faptul că dacă pandemia va lovi și mai puternic România în următoarele săptămâni, autoritățile guvernamentale vor lua în calcul o nouă amânare a alegerilor locale, probabil chiar pentru prima jumătate a anului viitor!