Ieri, a fost marcat unul din momentele marcante ale istoriei României, dată fiind tripla semnificație a zilei de 9 mai: Ziua Europei, Ziua Independenței și Ziua Victoriei Coaliției Antifasciste.


La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor externe, a rostit declarația, a rămas înscrisă în istorie drept „Declarația Schuman” și a reprezentat punctul de plecare (piatra de temelie) a unei construcții solide europene, precum Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (C.E.C.O.), dar și încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. La 9 mai 1877, ministrul de externe de la acea dată, Mihail Kogălniceanu, a ținut prestigiosul discurs ce a condus la votarea de către Parlament, a rezoluției prin care se proclama independența țării, iar ieri, la 141 de ani de la acea dată, s-a celebrat o importantă victorie pentru români. Tot la data de 9 mai, dar în anul 1945, Coaliției Națiunilor Unite a obținut importanta Victorie împotriva Fascismului, marcând astfel finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Sărbătoarea a adunat, mai întâi în fața Prefecturii, apoi la Monumentul Independenței, reprezentanți ai autorităților locale și județene, directori ai instituțiilor publice, râmniceni, dar și o parte din foștii prefecți ai județului, după 1989. Au răspuns prezent invitației actualului reprezentant al Guvernului, Florian Marin, foștii prefecți: Iulian Comănescu, Anuța Handolescu, Radu Renga, Remus Grigorescu, Petre Ungureanu. În prezența cadrelor militare ale Inspectoratului Județean de Jandarmi, ISU Vâlcea și a celor de la Centrul de Instruire pentru Geniu EOD „Panait Donici”, s-a organizat ceremonia militară de înălțare a Drapelului României și a Drapelului Europei. Au susținut alocuțiuni: prefectul județului, Florian Marin, președintele CJ Vâlcea, Costi Rădulescu și primarul Râmnicului, Mircia Gutău. Acțiunile s-au încheiat cu o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane la Statuia Independenței și cu defilarea gărzii de onoare.