GUVERNUL A FĂCUT «PUNTE» pentru cinci zile de vacanță! Să înceapă fiestele!


Marți, Guvernul României a adoptat, prin hotărâre, ca personalul instituţiilor şi autorităţilor publice să beneficieze de o zi liberă în data de 29 noiembrie 2021. Astfel, o bună parte a românilor care sunt implicați în activități profesionale de zi cu zi vor avea parte de cinci zile libere consecutive: 27-30 noiembrie, plus 1 decembrie. Este adevărat că mare parte dintre cei care vor beneficia de prevederile acestei ordonanțe a Guvernului activează în domeniul educațional, fiind elevi, studenți și cadre didactice (cel puțin patru milioane de persoane).

Cei care au liber pe 29 noiembrie trebuie să recupereze orele de muncă pierdute

Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021. Ziua liberă nu se acordă celor care activează în locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Ziua liberă nu se acordă magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nu se aplică nici participanţilor în aceste procese.
„În ziua de 29 noiembrie 2021, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului. Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu data de 29 noiembrie 2021. Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu aceeaşi dată. Eventualele retururi la încasare aferente operaţiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se întocmesc de acestea cu data de 2 decembrie 2021”, se mai arată în hotărârea de Guvern.
„Unităţile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale care, în data de 29 noiembrie 2021, au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestei date”, mai stabilește hotărârea.
DEX
FIÉSTĂ, fieste, s.f. = Serbare, sărbătoare (populară) în țările de limbă spaniolă. Petrecere.