Galicenii vor avea drum de exploatare agricolă nou-nouț


• valoarea acestuia se ridică la peste 15 miliarde de lei vechi

Administrația din comuna Galicea continuă investițiile în infrastructura localității de pe malul stâng al Oltului. Lunile următoare, aici se va asfalta un drum de tarla, lucrare care va permite mult mai buna exploatare a potențialului terenurilor din lunca Oltului. Din spusele viceprimarului Florea Udrea (foto), nu mai puțin de 500 hectare de teren agricol de cea mai bună calitate se află în această parte a comunei Galicea, oamenii din zonă având mare nevoie de un drum de acces.
„Săptămâna trecută, am avut o întâlnire cu proiectantul lucrării. Am predat amplasamentul drumului. După ce va fi realizat, drumul va deservi aproximativ 500 ha de terenuri din lunca Oltului. Este un teren de foarte bună calitate din punct de vedere al culturilor care se pot obține acolo, despre care credem că va fi și mai bine exploatat după ce vom da în folosință acest drum agricol modernizat”, ne-a declarat viceprimarul comunei Galicea. Florea Udrea ne-a oferit și o scurtă descriere a traseului pe care drumul îl va parcurge prin lunca Oltului, de-a lungul comunei Galicea: „Drumul reprezintă practic o centură ocolitoare a centrului comunei noastre. El începe din satul Ostroveni, de la fosta Brigada a CAP, cum este cunoscută zona, ocolește satul Galicea prin lunca Oltului, iar apoi ajunge în satul Teiu. Trece prin zona Bisericii Teiu, iar apoi ajunge în sudul localității noastre, la limita cu Olanu. Lungimea totală a drumului este de 4,33 km. Aceasta este lungimea pe care o vom asfalta”.

Proiectul va fi gata la începutul toamnei

Oficial vorbind, proiectul la care ne referim se numește „Modernizare drum de exploatare agricolă”, întreaga investiție ridicându-se la valoarea totală de 1.559.873 lei. Florea Udrea ne-a mai comunicat și faptul că proiectul pentru modernizarea drumului fusese depus încă din anul 2010, atunci când a fost declarat și eligibil. Din păcate, la vremea respectivă, banii europeni mult necesari au întârziat să apară, iar drumul de pământ a rămas în același stadiu. Oportunitatea de finanțare a apărut însă anul trecut.
„Fondurile necesare modernizării drumului vor veni prin programul AFIR, deci este vorba despre bani europeni. Proiectul a fost depus în anul 2010, când a fost declarat eligibil, dar fără să primească finanțare. În anul 2015, el a primit finanțare. În decurs de un an de la acel moment, au urmat procedurile tehnice. Cum ar fi obți­nerea mai multor autorizații, de­sem­narea firmei care să execute lucrările și altele. Acum, la începu­tul lunii mai 2016, dăm startul lucrărilor efective. Acestea ar urma să se încheie la începutul toamnei și am încredere în constructor că va putea să încheie lucrările în luna septembrie. Spun că am încredere că proiectul va fi gata la termenul prevăzut fiindcă lucrările nu sunt unele dificile. Este vorba despre efectuarea terasamentului drumului, iar apoi despre turnarea a două straturi de asfalt. Vă dați seama că un astfel de drum va ajuta foarte mult locuitorii comunei, care vor putea să își valorifice terenurile agricole mult mai bine”, a concluzionat inimosul viceprimar al comunei Galicea.