EXPOZIȚIE INEDITĂ la Biblioteca Județeană Vâlcea: Ziua Universală a Iei, sub semnul Casei Regale a României


Joi, 24 iunie 2021, cu începere de la ora 12.00, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea va fi să marcată Ziua Universală a Iei. Evenimentul se află la ediția a IX-a și reprezintă o inițiativă a Comunității „La Blouse Roumaine”. Cu acest prilej, cu sprijinul Muzeului Național „Cotroceni”, la biblioteca din Râmnicu Vâlcea se va desfășura un eveniment cultural de excepție. Este vorba despre vernisajul expoziției intitulată „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”.
Acest proiect cultural inedit reunește fotografii aflate în colecțiile Muzeului Național Cotroceni și ale altor instituții culturale partenere: Arhivele Naționale ale României; Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”; Muzeul Municipiului București; Muzeul Naţional de Istorie a României; Muzeul Național al Țăranului Român; colecția Daniel Mladin.

Ce vor putea vedea participanții la sediul Bibliotecii Județene Vâlcea?

„Sărbătorile, obiceiurile și ritualurile populare românești, unele dintre ele, unice în lume, au reprezentat de-a lungul timpului, asemenea costumelor tradiționale, cea mai eficientă formă de legătură între generații, contribuind, alături de limbă, cultură, religie, la identitatea românească. Fie că ne referim la obiceiurile calendaristice populare, ca exemplu, cele din preajma Crăciunului, (Pluguşorul, Capra, Sorcova, Cântecele de Stea etc.), sau cele aflate în jurul Paștelui (Floriile, încondeierea ouălor etc.), fie la cele familiale, legate de naștere, căsătorie, au fost cunoscute, susținute și, în parte, celebrate de-a lungul timpului de Familia Regală a României. Admirația și aportul pe care Regina Elisabeta și Reginei Maria l-au avut pentru promovarea portului popular tradițional, a meșteșugurilor și obiceiurilor din jurul satului românesc le-a transformat pe suveranele României în adevărate ambasadoare pentru cultura tradiţională românească. Nunta, botezul, Bobotează, Paștele, obiceiurile de Paști, Crăciunul și obiceiurile de Crăciun, Anul Nou și obiceiurile din jurul său, portul popular tradițional românesc, Familia Regală și costumul popular tradițional românesc, precum și Familia Regală a României prezentată în cărți poștale ilustrate sunt subiecte prezente în această expoziție fotografică”, ne-au anunțat reprezentanții Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea.

Un material video completează expoziția

Expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești” ilustrează, în parte, sărbătorile, obiceiurile, tradițiile și ritualurile populare românești, componente ale identității culturale naționale, precum și felul în care acestea s-au regăsit la Casa Regală a României. Expoziţia este completată de un material video, în cadrul căruia dr. Georgeta Filitti – istoric, dr. Nicolae Pepene – istoric, manager al Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi dr. Ştefania Dinu – istoric, director general adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni amintesc doar câteva dintre contribuțiile membrilor Familiei Regale pentru promovarea culturii tradiționale românești. Filmul poate fi vizionat și pe site-ul Muzeului Naţional Cotroceni.
Instituțiile care organizează evenimentul cultural din Râmnicu Vâlcea sunt: Muzeul Național Cotroceni, Consiliul Județean Vâlcea, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.