Edilul Sandu aduce noutăți în marcarea Luptei de la Posada


Și-n acest an, cum ne-am obișnuit, în Țara Loviștei, are loc cea de-a 16-a ediție a evenimentului Posada – Perișani. Este sărbătorit unul dintre cele mai importante evenimente istorice din România, Lupta de la Posada, purtată de oștenii lui Basarab I Întemeietorul Ţării Româneşti, în perioada 9-12 noiembrie 1330, în defileul satului Pripoare din Perişani. Noutatea din acest an o reprezintă marcarea a 100 de ani de la data când, la Perişani, în Primul Război Mondial, în toamna anului 1916, s-au dat lupte grele între militarii români şi cei germani, în urma cărora şi-au pierdut viaţa mii de oameni. Redăm, mai jos, programul sărbătorii:
Sâmbătă, 12 noiembrie, între orele 10.00 și 12.00, concurs județean școlar istoric cu tema „Posada 1330”, derulat în cadrul Școlii Profesionale Perișani, în sediul central al acesteia, sub coordonarea prof. Radu Constantin, iar de la ora 11.00 și până la 14.00, dezbateri istorice „Posada 1330” și „Perișani 1916”, ce se vor derula în sediul Căminului Cultural Perișani.
Duminică, 13 noiembrie, de la ora 10.00, are loc discursul de deschidere al festivității prezentat de primarul localității, Ion Sandu. Urmează discursurile oficialităților prezente la eveniment. De la ora 11.00, are loc ședința festivă a Consiliului Local Perișani. De asemenea, elevii vor prezenta un program artistic, iar de la ora 12.30 se va derula ceremonialul militar și religios la Statuia lui Basarab I de la Posada, comemorarea eroilor căzuți căzuți pe câmpul de luptă la Perișani, în anii 1330 și 1916 și, în final, un program folcloric prezentat de Orchestra „Rapsodia Vâlceană” însoțită de soliști din localitate, județ și din afara lui.

Posting....