Două incendii în Râmnic și la Voicești


În data de 5 septembrie, pompierii militari din cadrul ISU „General Magheru” al au fost solicitaţi pentru stingerea a două incendii de vegetaţie uscată și miriște în Rm. Vâlcea (str. Aurelian Sacerdoţeanu) şi Voicești. Până la stingerea incendiilor, au ars: aproximativ 1,5 ha de miriște și circa 9 mp. de vegetaţie uscată. La cele două incendii, cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.
Având în vedere faptul că majoritatea incendiilor, din ultima perioadă, s-au produs la vegetaţie uscată, iar la baza izbucnirii acestora a stat neglijenţa, recomandăm să se ţină cont de următoarele măsuri de prevenire a producerii incendiilor: arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens; în perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
• condiţii meteorologice fără vânt;
• parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
• izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
• desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
• asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
• asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
• asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
• pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
Mai trebuie spus că se continuă intervenția de stingerea a incendiului, cu trei autospeciale, la depozitul de deșeuri din localitatea Măldărăști.