Dobânzi atractive la titlurile de stat


Începând cu data de 3 iunie 2019, Ministerul Finanțelor Publice a lansat o nouă emisiune de titluri de stat pentru populație. Începând cu acea dată, românii pot subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% și, respectiv, 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.
„Cei peste 33.000 de români care au investit mai mult de 1,7 miliarde de lei în primele cinci luni ale acestui an sunt o dovadă evidentă a succesului Programului Tezaur. Prin emisiunile de titluri de stat destinate exclusiv persoanelor fizice, Ministerul Finanțelor Publice oferă o alternativă sigură de economisire cu dobânzi și maturități atractive, pe care românii o pot accesa și pe viitor”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Când și de unde puteți cumpăra titluri de stat?

Românii interesați pot cumpăra titlurile de stat în următoarele perioade din luna iunie:
• 3 – 28 iunie 2019 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului;
• 3 – 27 iunie 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 3–26 iunie 2019 din mediul rural.
Sunt eligibile pentru a cumpăra titluri de stat persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.

Bine de știut: Titlurile se pot răscumpăra în avans

„Titlurile de stat sunt în formă dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea. Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe tot parcursul anului 2019. În fiecare lună, perioada de subscriere va fi de trei săptămâni, iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor Publice.