„Din cei 120 de kilometri ai Autostrăzii Sibiu – Pitești, 65 vor fi licitați în acest an”


„Lucrările la secţiunile 1 şi 5 ale Autostrăzii Sibiu-Piteşti vor fi scoase la licitaţie în primele zile ale lui decembrie 2016, iar la jumătatea aceleiaşi luni şi cele aferente secţiunii 4”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Buşe. Potrivit acestuia, practic, 65 de kilometri din cei 120 de kilometri ai autostrăzii vor fi scoşi la licitaţie anul acesta. „Pentru secţiunile 1 şi 5, studiile geologice au fost aproape finalizate, deci vrem să scoatem clar secţiunile 1 şi 5 la licitaţie pentru lucrare în primele zile din decembrie. Deci, de la studiul de fezabilitate, apoi de făcut proiectul tehnic şi autorizaţia de construire. Iar pentru secţiunea 4, care este decalată cu două săptămâni pentru că a fost puţin întârziată, dar s-a recuperat foarte mult – eu nu speram să fie gata anul acesta – deci, pentru secţiunea 4 vor fi terminate aceste foraje şi studii până la jumătatea lunii noiembrie, iar la jumătatea lunii decembrie, deci cu un decalaj de două săptămâni, dorim să scoatem şi secţiunea 4. Deci, din cei 120 de kilometri, 65 de kilometri dorim să îi scoatem la licitaţie în acest an”, a spus Buşe.
În ceea ce priveşte secţiunile 2 şi 3, acestea vor fi scoase la licitaţie în luna mai a anului viitor. „Pentru cele două secţiuni care rămân, dorim să completăm studiile de fezabilitate până în aprilie – mai anul viitor şi apoi, în mai, să le scoatem la licitaţie. Deci, Autostrada Sibiu – Piteşti nu mai este în stadiul de proiect, este avansată. Am reuşit să redemarăm şi acest studiu de fezabilitate care era blocat din diferite motive complexe, deci am rezolvat şi problema asta, şi anul acesta începem proiectul, începem licitaţia şi în aprilie-mai anul viitor vom termina pentru secţiunile 2 şi 3”, a subliniat ministrul Transporturilor. Traseul autostrăzii este deja stabilit pentru secţiunile 1, 4 şi 5, iar pentru secţiunile 2 şi 3 acesta va fi cunoscut în câteva zile, până la finele lunii octombrie. „Acum suntem în fazele finale pentru a confirma acest traseu cu Jaspers”, a subliniat Sorin Buşe.
La începutul lunii septembrie, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Cătălin Homor, declara, la Sibiu, că termenul pentru predarea întregului proiect al autostrăzii Sibiu – Piteşti s-a decalat cu patru luni şi a fost stabilit pentru luna aprilie 2017. „Pe secţiunea 4 şi secţiunea 5 lucrurile evoluează destul de bine. Programul pe care îl avem pe secţiunea 1 şi 5 este ca, în noiembrie, să avem studiul de fezabilitate complet. În momentul de faţă au fost depuse tot felul de studii printre care şi un studiu preliminar geotehnic. Lucrurile evoluează bine, la sfârşitul lunii septembrie avem în program să finalizăm toate forajele pe cele trei secţiuni – 1, 4 şi 5 – şi, în paralel, cu sprijinul Jaspers, să putem definitiva traseul şi pe sectoarele 2 şi 3”, a declarat, pe 9 septembrie, Cătălin Homor. Şeful CNADNR a admis că termenul pentru predarea întregului proiect de la Sibiu la Piteşti a înregistrat un decalaj de patru luni, iniţial acesta fiind stabilit pentru sfârşitul lunii decembrie. „A fost un decalaj de patru luni. În luna aprilie este termenul pentru predarea întregului proiect de la Sibiu la Piteşti. Motivele care au generat întârzierile sunt independente de companie (CNADNR – n. r.); au fost ceva probleme în cazul asocierii, în cadrul proiectantului, probleme pe care le-am depăşit şi suntem într-o viteză de realizare normală, poate chiar accelerată”, a explicat Homor.
Autostrada Sibiu – Piteşti reprezintă „prioritatea zero” în Master Planul General de Transport al României şi ar urma să închidă culoarul Nădlac – Bucureşti, în prezent executându-se studiul de fezabilitate care trebuia finalizat în cursul acestui an. La Autostrada Sibiu – Piteşti forajele/investigaţiile geotehnice au demarat în luna mai, 15 iulie fiind termenul avansat iniţial pentru predarea studiilor de fezabilitate (SF) pentru capetele autostrăzii, iar la 15 decembrie trebuia terminat studiul de fezabilitate final. Termenul final pentru predarea autostrăzii Sibiu-Piteşti este 2021, termenele fiind devansate cu circa 20 de luni.