Dedu după FOTE 2017: „Ultimele patru-cinci generații pot menține România în elita mondială încă 10-15 ani”


Naționala feminină de junioare, medaliată cu argint la FOTE 2017 (Festivalul Olimpic al Tineretului European) a revenit duminică seara în țară. Tricolorele au fost așteptate cu flori pe aeroportul Otopeni de președintele Federației Române de Handbal. Vicepreședinte al COSR, Alexandru Dedu le-a ținut în miez de noapte un discurs motivațional micilor handbaliste pe care le visează campioane olimpice în 2024.
„Sunt bucuros de acest rezultat, dar în special de modul de exprimare al acestei generații. Am sentimentul că multe dintre ele vor fi în 2024 la Olimpiadă. Le-am spus fetelor că acest rezultat la obligă. Se apropie Campionatul European, nu vom mai beneficia de elementul surpriză și trebuie să se bată cu toate forțele pentru medalii. Handbalul feminin este pe un drum bun, ultimele patru-cinci generații pot menține România în elita mondială încă 10-15 ani”, a precizat președintele Alexandru Dedu.
Este prima medalie obținută de România (în cele 16 ediții desfășurate începând cu 1991) la jocurile de echipă la aceste Jocurile Olimpice în miniatură destinate sportivilor europeni sub 18 ani. În semifinale, tricolorele au învins Rusia (campioana mondială en-titre la junioare), dar au pierdut finala cu țara gazdă Ungaria (23-30), echipă pe care au învins-o în faza grupelor cu 23-20.
Portarul Diana Ciucă a fost remarcată deja de Jaume Fort (antrenorul cu portarii al loturilor naționale) datorită inteligenței și maturității sale în joc. La doar 16 ani, Diana era premiată în primăvară de Martin Ambros cu câteva antrenamente cu echipa de senioare.