De la un ceas să înceapă un mare scandal!?


• garanţia de 100 ani pentru ceasul de pe Bulevardul Tineretului nu mai este respectată, deşi preţul acestuia a fost de 1,5 miliarde de lei vechi

Zilele trecute, am prezentat în paginile „Cu­rierului” o sesizare a consilierului local Eusebiu Veţe­leanu. „O chestiune minoră, dar care deran­jea­ză: ceasul de pe Tine­retului din Ostroveni nu mai funcţionează normal, de vreo ;ase luni. Acum trei luni am sesizat conducerea Primăriei despre această problemă, dar degeaba! Poate nu a venit vremea”, a trans­mis Veţeleanu prin intermediul unei reţele de socializare.
Atent la acest semnal, vicepri­marul cu atribuţii de primar Gigi Matei a declarat că situaţia este cunoscută de trei luni de zile de către administraţia locală, care a făcut demersurile necesare. „Am făcut o solicitare la firma care a furnizat acest ceas, care a dat o garanţie de 100 de ani. Ţineţi-vă bine! 100 ani… O comisie a furnizorului a venit la faţa locului şi a stabilit că sunt necesare piese de vreo 3.000 euro, care trebuie aduse din Statele Unite ale Ame­ricii. Ne-au transmis că nu le vor plăti ei, pentru că au existat fluctuaţii la reţeaua electrică care ali­mentează ceasul. Am cerut şi un punct de vedere de la CEZ, care ne-a transmis că nu au existat oscilaţii de curent”, a afirmat Matei. Este posibil ca Primăria Râmnicului să se îndrepte spre Justiţie pentru reglementarea situaţiei.

1,5 miliarde de lei în Ostroveni, 3 miliarde în Centru

La o garanţie de 100 de ani, era clar că şi preţul cu care a fost achiziţionat acest ceas a fost pe măsură. Gigi Matei a intrat în po­sesia facturilor şi explică: „Ceasul din Ostroveni, care are două feţe, a fost achiziţionat în aprilie 2008 cu un miliard şi jumătate de lei. Iar cel din centrul oraşului, care are patru feţe, adică cadrane, cu 3 miliarde de lei vechi”.

„Soluţii Urbane”, o firmă „prietenă” cu bugetul Râmnicului

Trebuie spus că firma care a livrat ceasurile se numeşte „Soluţii Urbane”, iar achiziţia s-a produs în 2008, unul dintre „anii de glorie” ai acesteia. Firma aceasta a fost, o bună bucată de vreme, „prietenă” cu bugetul local al Râmnicului şi cu al altor bugete din ţară. Iată un fragment dintr-un raport al Gărzii Financiare privind situaţia din 2009: „SC Land Design SRL a justificat provenienţa ­cantităţii de 141 bănci Bretania, în valoare de 178.966 de lei, vân­dute, în peri­oada octombrie-decembrie 2009, către SC Soluţii Urbane SRL, cu facturi externe atestând achiziţia intracomunitară din Spa­nia a cantităţii de 208 bucăţi bănci Bretania, în perioada iunie-august 2009. Facturile externe menţio­nează ca loc al livrării Primăria Râmnicu Vâlcea şi faptul că transportul este achitat de furnizorul extern până în locaţia respectivă. SC Land Mark Design SRL nu deţine CMR aferente achi­ziţiilor intracomunitare, ­do­­cu­mente de transport intern şi evidenţe de gestiune de depozit“. Băncile-fantomă preluate de Soluţii Urbane de la Land Mark Design au fost vândute apoi către Primăria Rm. Vâlcea (26 buc.), SC Conexvil SRL Rm. Vâlcea (32 buc.), SC Vedesign SRL Voluntari (10 buc.) şi ALPAB (105 buc.), în perioada octombrie 2009-ianuarie 2010.