Dacă vor primi sprijinul autorităților locale și județene, Elevii din învățământul profesional și tehnic pot primi masă și cazare gratuite


La începutul acestei săptămâni, senatorii au adoptat propunerea legislativă conform căreia elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic, cu durata de minimum trei ani, pot beneficia de masă și cazare gratuite în cantinele și internatele școlare. Propunerea legislativă inițiată de către un grup de senatori din PSD avea, înainte, forma „elevii din învățământul profesional și tehnic beneficiază de masă și cazare gratuită”, iar Comisia de învățământ a Senatului a modificat-o sub forma „pot beneficia”. Practic, nu este o obligativitate.
Tot Comisia de învățământ a prevăzut că „acoperirea cheltuielilor pentru cazarea și masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile județene prin decizii proprii”.
Directorii liceelor tehnologice vâlcene îmbrățișează ideea, dar sunt sceptici când vine vorba de asigurarea fondurilor de către autoritățile locale/județene, chiar dacă asta ar duce, practic, la reducerea abandonul școlar. Să nu uităm că-n învățământul profesional, elevii primesc, lunar, o bursă de 200 lei, iar odată cu introducerea acesteia a scăzut și abandonul școlar.