Corespondență din Satu Mare, de la George Terziu Scriitorul Ioan Barbu, invitat la Festivalul „Zilele Culturale Poesis”


Festivalul „Zilele Culturale Poesis” din Satu Mare s-a dovedit a fi, pe parcursul unui sfert de secol, o victorie a culturii și a localismului creator. Satu Mare este un punct energetic în cultura și literatura română contemporană. Sintagma de „energetică a Nordului” a fost lansată de poetul George Vulturescu, inițiatorul Festivalului, păstrător și, totodată, creator al memoriei spirituale sătmărene.
Ajuns la ediţia a XXVI-a, Festivalul „Zilele Culturale Poesis” se va desfășura anul acesta între 14 – 17 septembrie, fiind invitați scriitori din Ungaria, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și din România. Se vor lansa cărți şi reviste, se țin colocvii şi recitaluri de poezie şi se decernează premiile literare „Frontiera Poesis 2016”. Scriitorul vâlcean Ioan Barbu, invitat la această ediție a Festivalului, va prezenta revista „Rotonda valahă” și va lansa volumul de povestiri „Călător prin Țara Fagilor”, recent apărut la Editura „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, precum și romanul bilingv „Vulturul albastru” (în limbile română și italiană) – Editura „Inspirescu”, din Satu Mare, 2017.
În oraşul de pe Someş, apare de peste un sfert de veac revista „Poesis”, fondată și editată de George Vulturescu, scriitor care a inițiat şi acest festival de literatură, cu anvergură regională şi europeană. Pe la Satu Mare au trecut, într-un fel sau altul, cei mai valoroşi autori români ai ultimelor decenii, precum şi scriitori invitaţi din Europa şi America. Revista „Poesis” a promovat constant atât literatura și cultura diasporei noastre istorice, ale românilor din Basarabia, Nordul Bucovinei, Serbia, Ungaria, Bulgaria, cât și opera scriitorilor români răspândiți pe meridianele lumii. Poetul George Vulturescu a reuşit să facă din acest festival o veritabilă instituţie a nordului creator, în ciuda problemelor economice şi al sprijinului limitat. Festivalul cultural Poesis este nu numai o instituție culturală, ci și una a promovării prieteniei literare, formatoare, a spiritelor pereche şi a crezurilor comune. Autor al mai multor volume de poezie, promotor al unui preseverent localism creator, George Vulturescu a primit premii și distincții literare, a fost tradus și publicat în 10 limbi şi continuă să creeze istorie literară la Satu Mare.