Copiii vor avea propriul avocat


După modelul Avocatul Poporului, instituție aflată la dispoziția tuturor românilor, persoanele minore din țara noastră vor avea o instituție care va pute media pentru rezolvarea problemelor specifice pe care le întâmpină copiii.
Zilele trecute, Guvernul a aprobat înființarea Avocatului Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului, care se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor copilului. Astfel, a fost adoptat un proiect de lege care modifică și completează Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului și dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului.
„Până acum, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg, care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii și persoanele cu handicap. Noua structură va putea primi și soluționa plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora față de instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica instituțiile publice reclamate. În plus, acesta va realiza studii/evaluări pentru a stabili gradul în care autoritățile administrației publice centrale sau locale, dar și specialiștii sau persoanele fizice din România respectă, în fapt, drepturile copilului”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității pe marginea acestui subiect.

Câți angajați va avea noua structură?

De asemenea, reprezentanții Guvernului vin și cu o informație pentru românii care sunt interesați de volumul fondurile publice ce va fi consumat pentru funcționarea noii structuri. Actul normativ prevede înființarea a 18 posturi în cadrul noii structuri, care va începe să funcționeze de la 1 ianuarie 2018. Dintre aceste posturi, patru vor fi în aparatul central al Avocatului Poporului, urmând să fie înființat câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele și cazurile care vizează problematica drepturilor copilului.

Posting....