Chiar acum, cateva sute de vâlceni se află în fața Agenției Județene pentru Protecția Mediului


UPDATE: ora.11.45: oamenii strânși în fața APM Vâlcea fac liste cu ordinea în care „trebuie” să intre. Potrivit declarației directorului instituției, Alin Voicescu, nu se ține cont de o listă anume, nu se eliberează bonuri de ordine. Lucru valabil și-n ceea ce privește organele legii; la fel, nu vor ține cont de așa-zisele liste întocmite pe loc de cetățeni.

• oamenii au aflat că se pot accesa fonduri nerambursabile pentru sistemele de încălzire din locuințe

Încă de la primele ore ale dimineții, zeci de vâlceni s-au așezat la rând în fața Agenției Județene pentru Protecția Mediului. Ulterior, în jurul orei 09.00, coada se întinsese mult în afara instituției, pe trotuar, cel puțin 100 de vâlceni așteptând nerăbdători să intre în instituție. De ce această îmbulzeală? Simplu! Astăzi a demarat Programul „Casa Verde Clasic”, prin intermediul căruia persoanele interesate pot accesa fonduri nerambursabile pentru construirea sistemelor de încălzire în locuințe.

Cererile se completează on-line

Potrivit declarației directorului APM Vâlcea, Alin Voicescu, două persoane introduc datele în calculator, iar omul, cum vine cu dosarul, cum i se completează on-line o cerere. Aceasta este de fapt și noutatea acestui an a programului. Unei persoane îi sunt alocate 20 de minute și asta în condițiile în care merge tehnologia. Aproximativ 20 de persoane vor fi „rezolvate” pe zi. Programul de depunere a dosarelor este următorul: de luni până joi, de la ora 8.30 la ora 11.30, cu o pauză de o oră, și de la 12.30 la 15.30 iar vineri între 9.00 și 12.00.
Vâlcea a primit 1.108.000 lei, dar, după cum susține directorul Voicescu, nu putem estima un număr de dosare rezolvate, ci fondurile scad de la persoană la persoană. „Când vor fi mai puțin de 3.000 lei, vom opri treaba. Nu vorbim de un număr de dosare, ci totul se observă de la om la om, de la cerere la cerere”, a mai declarat Alin Voicescu.

Ce prevede Programul „Casa verde Clasic”?

Măsura la care facem referire a fost lansată la sfârșitul lunii septembrie de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Prin acest program, cetățenii pot aplica pentru fonduri de 3.000, 6.000 și 8.000 de lei destinate instalării de panouri solare și pompe de căldură. Prima sesiune, demarată astăzi, se încheie pe 24 octombrie.