Cât de corect este comunicatul de presă legat de „interzicerea” lui Gutău la primărie?


• un cuvânt cheie din cea mai importantă frază a comunicatului este trecut cu vederea. Motivul? Nimeni nu-i înțelege sensul!
Nu vrem să fim cârcotași sau răi la adresa celor care au emis comunicatul de presă „istoric” legat de invalidarea mandatului lui Mircia Gutău, dar credem că acesta conține o eroare. În materialul care a înfierbântat toate redacțiile publicațiilor vâlcene, astăzi, în jurul orei 15.30, în chiar cea mai importantă frază, există un cuvânt… fără logică. Pentru a explica invalidarea mandatului reprezentantului PER, magistrații vâlceni au venit cu următoarea formulare: „neîndeplinirea condiţiei de eligibilitate constând în inexistenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care s-a aplicat interdicţia exercitării dreptului de a fi ales”.
Întrebare: cât de corect este folosit cuvântul „aplicat” în explicația pe care judecătorii au oferit-o. Nu era mai firesc și logic ca în locul acestui cuvând să apară „anulat”?
Voi ce părere aveți?

Cum sună întreg comunicatul?

În rândurile următoare redăm integral comunicatul de presă la care facem referire: „În data de 22.06.2016, Judecătoria Rm. Vâlcea a dispus validarea alegerii primarilor din 14 unităţi administrativ teritoriale arondate acestei instanţe, respectiv oraşele Băile Govora şi Ocnele Mari, şi comunele Păuşeşti-Măglaşi, Dănicei, Budeşti, Muereasca, Frânceşti, Milcoiu, Dăeşti, Bujoreni, Goleşti, Mihăeşti, Runcu şi Galicea.
Încheierile prin care s-a dispus validarea alegerii primarilor sunt executorii.
De asemenea, s-a dispus invalidarea alegerii domnului Gutău Mircia, candidat din partea Partidului Ecologist Român la alegerile locale din 5.06.2016, în funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru neîndeplinirea condiţiei de eligibilitate constând în inexistenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care s-a aplicat interdicţia exercitării dreptului de a fi ales.
Încheierile pronunţate, prin care s-a dispus validarea sau, după caz, invalidarea alegerii primarilor, vor fi redactate în termen de maxim trei zile, potrivit art. 232 alin. 2 din Codul de procedură civilă şi pot fi atacate cu apel:
• de către orice persoană interesată în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă, dar nu mai târziu de un an de la data pronunţării lor, potrivit art. 534 din Codul de procedură civilă,
• de către Birourile Electorale petiţionare şi persoanele supuse procedurii validării
• în termen de 30 de zile de la comunicare.
Cererile de apel se vor depune la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.”